9 промени в тялото, които говорят за здравето ви

6311
9 промени в тялото, които говорят за здравето ви
Снимка: iStock/Guliver

Някои здравословни проблеми са толкова подвеждащи, че дори не ги забелязваме и не ги проверяваме. Колкото по-рано се установят признаци на здравословно неразположение, толкова по-лесно се лекува. Ето няколко симптома, които може да са индикатори за сериозни проблеми.

1. Набръчкан и надут език

Това е състояние, при което краищата на езика наподобяват коричка на пай. Езикът се набръчква и става по-голям от долната челюст. Ако не сте имали травма на челюстта, това състояние е причинено от подуване, което може да е резултат от няколко неща, като например, дехидратация. Ако заедно с езика, наблюдавате и други промени, като например болки, спазми, косопад, ниско кръвно налягане и синини, това може да е признак за нарушение на щитовидната жлеза.

2. Черни линии на ноктите

Ноктите разкриват много за нашето здраве. Някои хора имат много плътни или тънки нокти, но, ако забележите промяна в структурата или цвета им, трябва да проверите откъде идва. Ако по ноктите ви се появят тъмни вертикални линии, това можа да е симптом на меланом. Ако не сте се наранявали или нямате друго видимо обяснение, най-добре посетете специалист.

3. Потъмняване и удебеляване на кожата

Ако забележите кафяви или жълти подути петна, които усещате като кадифе и се появяват на места, където кожата ви се сгъва (най-често на шията или под мишниците), не ги игнорирайте. Това може да е знак за инсулинова резистентност и най-добре е да се посъветвате със специалист.

4. Пъпки по брадичката и долната челюст

Ето кой е най-лесният начин да се справите с паник атаките

25-годишната манекенка Кендъл Дженър участва в проекта на Vogue Open Minded за психично здраве. Тя познава проблема от първа ръка, защо...

Под кожата на всеки има множество малки жлези, произвеждащи естествени мазнини за поддържане доброто състояние на кожата. Самите мазнини се движат нагоре през порите. Производството на повече мазнини отколкото са необходими на кожата води до запушване на порите. При жените това може да е знак за хормонален дисбаланс, т.е. произвежда се прекалено много тестостерон (мъжкия хормон).

5. Изтъняване на веждите

Естествено е с времето да ни изтънява косата, но, ако веждите изтъняват, това може да е признак за заболяване на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза не работи правилно, може да произвежда прекалено много или недостатъчно определен хормон, което води до изтъняване космите на тялото.

6. Пъпка, която не зараства

Всички от време на време имаме пъпки по лицето си. Обикновено пъпките се причиняват от запушени пори. Ако ви се появи малка „перлена“ пъпка, която не изчезва със седмици и понякога кърви, може да е признак на базално-клетъчен карцином. Макар да звучи стряскащо, този тип рак на кожата е най-малко опасен, не се разпространява и се лекува сравнително лесно.

5 симптома, че карате лека форма на COVID-19

Много хора преболедуват коронавируса без особено изразени симптоми и често не успяват да го разпознаят. При всяка дори лека настинка на...

7. Необичайно окосмяване при жените

Ако започнат да се появяват косми по „мъжки“ зони като над устните, около брадичката или под корема, това може да е симптом на синдром на поликистозни яйчници, яйчниците се уголемяват в резултат на хормонален дисбаланс. Имайте предвид, че това може да е генетично, затова преди да отидете на лекар, проверете снимки на роднини.

8. Болка в пръстите

Ако усещате пръстите си удебелени и чувствителни, може да е знак за рак на белите дробове. Когато туморите се развиват, те отделят някои химикали в кръвообращението, които стимулират растежа на тъканите под нокътя и на върха на пръстите, причинявайки болка.

9. Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите обикновено са резултат от проблеми с начина ви на живот. Ако не спите достатъчно, храните се неправилно, водите нездравословен начин на живот, мастната тъкан около очите се променя и кожата става по-тънка. Този проблем не изисква медицинска помощ, но е знак, че трябва да помислите за начина си на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com