Ако имаме стомашно-чревен вирус - ето какво първо се прави!

75500
Ако имаме стомашно-чревен вирус - ето какво първо се прави!
Снимка: iStock/Guliver

Гастроентерит е термин, който означава възпаление на стомаха и червата. Гастроентеритът може да бъде причинен от няколко фактора: паразитни и бактериални инфекции, лекарства, алкохол или заболявания като непоносимост към лактоза, болест на Крон, целиакия. А пък вирусен гастроентерит е всеки гастроентерит, предизвикан от вирус.

Д-р Педро Пинейро обяснява за вирусния гастроентерит. 

Вирусният гастроентерит е изключително често срещана инфекция, на второ място след респираторните. Когато възпалението на гастроентерита е предимно в стомаха, изявените симптоми са гадене и повръщане. Когато са най-засегнати червата, в картината доминират коремните спазми и диарията. Въпреки това не е необичайно пациентът да има обширно възпаление, страдайки едновременно от повръщане и диария.

Повръщането се причинява от възпаление и дразнене на стомашната стена, което затруднява понасянето на храна.

Диарията възниква, защото вирусът атакува клетките на чревната лигавица - главно йеюнума и илеума, които съответстват на последните 2/3 от тънките черва. Последвалото възпаление разрушава чревните власинки, които усвояват хранителните вещества.

Някои вируси, като ротавирусът, стимулират секрецията на вода от чревните клетки, причинявайки обилна, водниста диария – това кара пациента да има изхождания повече от 15 пъти на ден.

За колко време минава летният стомашен вирус?

Причини

Изчислено е, че в световен мащаб гастроентеритът с вирусен произход е отговорен за повече от 5 милиарда епизода на диария всяка година. Вирусите, които най-често причиняват гастроентерит, са следните: ротавирус, норовирус, аденовирус, саповирус, астровирус. При зрели хора норовирусът причинява повечето епидемии от вирусен гастроентерит. В педиатричната популация, особено при деца до 2-годишна възраст, ротавирусът е основната причина за гастроентерит.

Какво първо се прави?

Първите мерки, които се предприемат, са насочени към максимална хигиена. Ако не се извършва адекватна хигиена на ръцете след всяко посещение на тоалетната, пациентът може да замърси дрехи и предмети, улеснявайки разпространението на вируса. Родителите, които не мият ръцете си правилно след всяка смяна на пелените на детето си, също могат да предадат вируса на останалата част от семейството. Храна, приготвена от болни хора (особено ако е сурова или недостатъчно сготвена) или вода, замърсена с изпражнения, също са често срещани пътища на предаване.

Възможно е и предаване по въздуха, главно чрез капчици слюнка по време на говорене, кашляне или кихане. Затова другата най-важна първоначална мярка е спазването на подходяща (обикновено значителна!) дистанция от човек, за когото има основателни съмнения, че е възможно да бъде заразен.

Симптоми

Стомашно-чревните вируси, причинени от Norovirus, Sapovirus или Astrovirus, могат да причинят всичко - от леко заболяване с ниска температура и лека диария, до много сериозно състояние с висока температура и десетки епизоди на повръщане и диария през целия ден. Наличието на повръщане е по-често при инфекции, причинени от Norovirus и Sapovirus. Ротавирусът обикновено причинява значителна диария само при деца или възрастни с недостатъчен имунитет.

Вирус или хранително отравяне? Как да ги разпознаем?

Лечение

Няма специфично лекарство за лечение на стомашно-чревни вируси. И не е необходимо, тъй като в повечето случаи заболяването е самоограничено и краткотрайно. Основната цел е да се предотврати дехидратацията (обезводняването) на пациента поради големи загуби на вода в изпражненията и повръщаното. Адекватната хидратация е много важна, особено при малки деца. В тежки случаи може да се наложи прилагане на интравенозна течност.

Трябва ли да приемаме антибиотици при вирусен гастроентерит? Не, не трябва да се използват антибиотици, тъй като те действат само при диария, причинена от бактерии.

Диета при вирусен гастроентерит

Няма нужда да спирате храненето по време на гастроентерит. Избягвайте само храни, които са много мазни или които усилват гаденето ви. Не е необходимо да се подлагате на много ограничителна диета. Предпочитайте храни, богати на вода, като плодове, супи, кисело мляко и др. Повечето пациенти нямат проблеми с приема на млечни продукти.

Внимание! Статията е само информативна. Обръщайте се винаги към медик-специалист и избягвайте самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com