Ако имате мистериозни синини по тялото, те може да са симптом за заболявания

29539
Ако имате мистериозни синини по тялото, те може да са симптом за заболявания
Снимка: Thinkstock/Guliver

Понякога забравяме за нараняванията, довели тялото ни до синини. В някои случаи обаче те са признак за много опасни заболявания или дефицити в тялото ни. За какво могат да свидетелстват петехии, чийто произход не ни е ясен?

Синини по тялото ни се появяват, когато малките кръвоносни съдове са повредени и кръвта навлезе в тъканите. Петехията обикновено е резултат от тежък удар или натиск. На мястото на нараняването се появява болка, а след това на мястото на удара се появява синина.

Синините обаче не винаги са резултат от удар – те могат да са сигнал, че в организма ни липсват някои витамини или да са признак за сериозни заболявания. Какво може да е доказателство за синини по тялото ни, чийто произход не сме сигурни?

Дефицит на витамини

Някои от витамините са отговорни за образуването на кръв, съсирването и бързото зарастване на рани. Витамин В12 участва в образуването на ДНК в червените кръвни клетки. Недостигът му води до образуване на леки синини. Дефицитът на витамин К, от друга страна, води до подобен ефект, както при витамин С. Те участват в синтеза на колаген и в резултат на неговия дефицит кръвоносните съдове отслабват, което може да причини синини на тяло.

Хемофилия

Хемофилията е наследствено заболяване, при което кръвта не се съсирва правилно. Това е така, защото някои от факторите на кръвосъсирването липсват, имат малък брой или не работят правилно (фактор VIII за хемофилия А и фактор IX за хемофилия B -). Това кара пациентите да кървят по-дълго от обикновено, когато са наранени или страдат от тежки спонтанни кръвоизливи, които са животозастрашаващи. Един от най-честите симптоми на хемофилия е и честата поява на големи синини по тялото, които продължават, когато няма удари, където се появява.

Бързо и лесно премахване на синините по тялото в домашни условия

Диабет

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване в резултат на нарушена секреция или действие на инсулин, хормон, произвеждан от панкреаса. С появата му се наблюдават някои промени в кръвообращението. Особено при диабет тип 2 има проблеми със зарастването на рани – зарастват много по-бавно, наблюдават се и синини.

Болест на фон Вилебранд

Това е най-честото вродено кървене. Същността на болестта на фон Вилебранд е нарушение на коагулацията на кръвта, което се проявява чрез склонност към прекомерно или продължително кървене. Един от най-честите симптоми на това заболяване е склонността към лесно развитие на големи синкави синини.

Ако забележите подобни симптоми, не се самолекувайте, а се доверете на лекарската помощ. Потърсете компетентен орган, който ще ви консултира.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com