Ако искате да избягате от ХИПЕРТОНИЯТА, откажете се от ТЕЗИ храни

43107
Ако искате да избягате от ХИПЕРТОНИЯТА, откажете се от ТЕЗИ храни
Снимка: iStock/Guliver

Има някои състояния и заболявания, които не позволяват консумацията на определени храни, или по-конкретно – честата такава. Нека видим от кои храни е добре да се въздържаме, когато страдаме от високо кръвно налягане – хипертония. 

Откажете прекалено солените храни

Да подправяте ястието си с допълнително сол – забравете за това. Кардиолозите съветват приемът на сол да се ограничи до 5 грама. И както се досещате, любимата зимнина, като туршия, кисели краставички, маринати, осолени сирена и риба, трябва да се сведе до минимум в менюто ви. Позволявайте си тези прекалено солени храни само по празници, ако не може да устоите.
Най-добре е да премахнете изцяло солта, но ако не можете да хапвате безсолни ястия – поне не прекалявайте с нея. Алтернативни варианти са употребата на най-различни други подправки за овкусяване, с които дори няма да разберете, че не сте добавили сол.

Откажете се и от пикантните храни

Пикантните и лютите храни дразнят много стомашната лигавица,апетитът се усилва, човек все по-често започва да прибягва към храната, повишава теглото си и следователно, влошава хипертонията. Забравете за пикантните колбаси, лютите чушлета, сосове, закуски и силно пиперливи ястия. 

Избягвайте мазната храна

Не е удачно умишлено да вредите на себе си, а правите именно това с консумацията на много мазни храни с лош холестерол. Хипертонията вреди на кръвоносните съдове, а допълнителните мазнини само ще влошат и тяхното състояние, и функция. Колбаси, високомаслени бульони и мазно месо е добре да изключите от менюто си. Също така – яйца, сметана, свинска мас, тлъсти сирена и черен дроб консумирайте възможно най-рядко и във възможно най-малки количества.

5 начина да свалите кръвното си налягане по естествен път

Високото кръвно налягане е опасно състояние, което за съжаление, е често срещано при изключително голям брой хора. Системно високото кр...

Пържените храни също ви вредят

Пърженото не е полезно като цяло за здравословното ни състояние, но ако имате хипертония трябва да сте още по-внимателни. Вместо да запържвате храната, запичайте или задушавайте без излишна мазнина. Консумацията на пържени картофи, пържено месо и риба, пайове, бъркани яйца и омлети – отново в минимални количества и много рядко. 

Кой да знае, че най-мощният лек срещу хипертония са семената на това растение

Алкохолът не е на последно място

Още един важен вредител на вашето състояние е алкохолът. Той е доста калоричен, съдържа много захари и натоварва черния дроб и сърцето. Освен всичко това, повишава и кръвното налягане. По-добре е да редуцирате приема на алкохол и в частност – партитата, на които не може да устоите. Позволени са до 150 грама 2 пъти седмично, но не прекалявайте и не го превръщайте в рутина, защото има и много други вреди, освен тази, свързана с разсиквания проблем. Ако преминете към трезвен начин на живот, няма да има опасност и от пристрастяване към сладките напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com