Ако спрете само тези 2 храни за седмица - ще усетите огромна промяна

5811
Ако спрете само тези 2 храни за седмица - ще усетите огромна промяна
Снимка: iStock

Ако се опитвате да се храните по-здравословно, вероятно сте чували, че трябва да избягвате да ядете преработени храни. Но какво точно означава това? И какво се случва с тялото ви, когато спрете да ядете силно преработена храна? Научете повече по-долу.

Преработени храни

Първо, време е да обясним малко за преработените храни. Защото има някои погрешни схващания за това. Мара Вебер, клиничен стационарен диетолог в Медицинския център Wexner на Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс, Охайо, обяснява това пред Health. Тя казва: „Всяка храна, която е била променена по някакъв начин по време на приготвянето, е технически обработена.“ Това означава, че основно цялата храна, която намерите в хранителния магазин, е обработена по някакъв начин. Тогава трябва ли да избягвате всички видове храни? Вебер пояснява: „По-голямата част от времето, когато говорим за преработени храни, имаме предвид онези опаковани продукти, които се намират в коридора на фризера, в деликатеса, или онези нездравословни храни, които стоят на рафтовете с месеци наред.“ 

Лекар: Правете това и ще имате артериите на 20-годишен, когато сте на 70 

Когато храната е преработена, т.е. силно преработена, процесът може да премахне някои от хранителните вещества от храната или да добави нездравословни съставки като допълнителна захар или сол. А това означава, че „преработено“ не означава непременно „нездравословно“. Всичко зависи от съставките и начина на обработка. И всичко зависи от това колко ядете. „Ако това е храна, която обичате, и се ограничавате да я ядете, в крайна сметка може да се окажете по-късно от нея“, каза Вебер пред Health. Ето защо не искате да изрязвате цели групи храни или всички преработени храни. Просто яжте разнообразна диета, в която ядете по-малко преработени храни, но също така уважавате глада си за лека закуска.

Промени

Но какво ще стане, ако наистина започнете да намалявате приема на тези силно преработени храни? Какво се случва тогава? Има някои големи промени, които се случват, когато намалите количеството силно преработени храни, които ядете. Едно от първите неща, които ще забележите, е, че ще започнете да ставате малко раздразнени или уморени. Това не е непременно полза за здравето, но е нещо, което може да се случи, когато започнете да ядете по-малко от храните, които съдържат добавени захари и сол. След като преминете през първия период на приспособяване, може да започнете да забелязвате, че предпочитанията ви се променят. Вебер обяснява: „Когато изключите храни с високо съдържание на захар и сол, на вкусовите ви рецептори е необходимо известно време, за да се приспособят.“ Според диетолога може да отнеме до петнадесет дни, докато тялото ви се адаптира към новата ви диета. Друга част от тялото ви, която се нуждае от време за приспособяване, е стомахът ви. Тъй като сега консумирате повече храни, богати на фибри, може да се почувствате подути и да изпитате стомашни спазми.

Домашна пица по български - с лютеница и малко съставки

След всички тези неудобни промени ще забележите преминаване към по-положителна промяна; ще се почувствате по-енергични и ще имате по-добро внимание. „Може да се почувствате по-енергични, по-фокусирани, с по-добро настроение, да поддържате здравословно тегло, дори да спите по-добре“, казва Вебер. И тези ползи всъщност може да надвишат разходите!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com