Ако страдате от болки, умора и косопад, то ви липсват тези витамини

14229
Ако страдате от болки, умора и косопад, то ви липсват тези витамини
Снимка: iStock

Ежедневно се опитваме да гарантираме, че диетата ни е разнообразна и богата на храни, които са полезни за организма ни. Това е най-добрият начин да осигурим витамини за тялото си, тъй като те подпомагат работата на ключови органи и системи. Сред набора от вещества се открояват витамините от група В - тяхното въздействие често се споменава, но малко хора знаят колко важни са те в ежедневната диета.

Какво представляват витамините от група В?

Витамините от група В са редица съединения, които играят ключова роля в организма. Въпреки че са много ценни и необходими за ежедневното функциониране, заслугите им рядко се споменават. 

Какво трябва да знаете за тях? На първо място, фактът, че са водоразтворими, така че излишъкът им бързо се извежда от организма ни. Витамините от група В също така не се съхраняват в тъканите (с изключение на витамин В12), така че постоянно трябва да се доставят с храната. За щастие много от тях се намират в продукти, които се консумират често, и естественото им добавяне не е трудно. Добре е да се знае, че те не трябва да се подлагат на продължителна топлинна обработка, защото тогава съдържанието им значително намалява. И така, кои са някои примери за вещества, включени във витамините от група В?

Тиамин

Тиаминът е витамин В1. Той има значителен ефект върху нервната система и е отговорен за нашето благополучие. Освен това подпомага процесите в мозъка и е от съществено значение за тези, които полагат големи умствени усилия. Разбира се, това е само част от възможностите му, тъй като тиаминът участва в метаболитните процеси и има ключов ефект върху освобождаването на енергия. Освен това, подобно на магнезия и калия, той подпомага сърдечносъдовата система: пиковете на кръвното налягане се контролират по-лесно. 

Кога трябва да се добавя тиамин? Преди всичко, когато консумираме много алкохол, а също така кафе и чай. Той трябва да се доставя и ако пушите цигари. Липсата на тиамин не само нарушава функциите на нервната и кръвоносната система, но и допринася за намаляване на физическата форма, умора, раздразнителност и липса на апетит. Тиаминът може да се намери в много храни, включително в тези от зърнените култури, както и в ядките, боба и нетлъстото свинско месо.

Рибофлавин

Рибофлавинът (известен също като витамин В2) е необходим за нормалните метаболитни процеси, особено при обмяната на захарите в организма. Освен това той е съставна част на важни ензими за преноса на кислород в клетките, както и за осигуряване на правилното количество тромбоцити в кръвта.

Липсата на рибофлавин в организма се забелязва много лесно: кариеси и лилави петна по кожата се образуват по-често от обичайното. Освен това състоянието на очите се влошава, лесно се забелязват зачервяване и парене. При липса на рибофлавин се влошава и видът на кожата: тя става суха, люспеста и сърбяща. Може да забележите и засилен косопад. Хората, които страдат от нарушена функция на щитовидната жлеза, както и тези, които приемат противозачатъчни и успокоителни лекарства, трябва да знаят за рибофлавина. 

Къде може да се намери рибофлавин? Предимно в пълнозърнестите продукти и листните растения. Рибофлавинът се съдържа и в млечните продукти и изварата или жълтите сирена.

Лекар: Комбинацията от тези витамини помага при деменция

Пантотенова киселина

Под това име се крие витамин В5. Подобно на тиамина, той отговаря за метаболизма и освобождаването на енергията, получена от храната. Пантотеновата киселина е от съществено значение за поддържане на кожата в отлично състояние: тя подпомага регенерацията на кожата, а също така спомага за укрепване на структурата и корените на косата.

Витамин В5 също така помага на организма да произвежда някои хормони, които са от съществено значение за всички органи и системи. Интересно е, че пантотеновата киселина може да се произвежда в малка степен от чревните бактерии, стига диетата ни да е рационална и да не е богата на преработени храни и алкохол.

Как да разберем дали страдаме от недостиг на пантотенова киселина? Най-често имунната ни система се срива поради нейния дефицит, а болката в ставите, съчетана с възпаление, е притеснителна. Хората, които предприемат физически натоварвания, както и тези, които приемат лекарства, трябва да внимават с добавките на пантотенова киселина. 
Къде може да се намери? Витамин В5 се съдържа например в орехите, рибата, синьото сирене, млякото, яйцата, както и в триците.

Лекар: Тези витамини НЕ ТРЯБВА да се смесват, стават отровни за тялото

Биотин

Биотинът е важно вещество за всички, които се грижат много за външния вид и поддържането на състоянието на кожата си. Витамин В7 - защото това е въпросният витамин - потиска свръхактивните мастни жлези и подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. 

Разбира се, това не са всички ползи от биотина, тъй като - освен в инсулина - той участва в метаболизма на въглехидратите. Заслужава да се спомене също така, че биотинът (подобно на повечето витамини от група В) подпомага мозъчната функция.

Биотинът се произвежда до известна степен от нашия организъм, така че крайните дефицити са рядкост. Антибиотичната терапия обаче може значително да изчерпи запасите му, което се отразява най-вече на външния ни вид. В случай на дълготраен недостиг на биотин сме изложени на риск от повишени нива на холестерола, болки в крайниците, нервност и колебания в теглото. Ако сме загрижени за приема на биотин, си струва да посегнем към яйчните жълтъци, спанака, черния дроб, както и към кафявия ориз или дори ядките.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина (известна още като витамин В9) е веществото, което най-често се споменава в контекста на бременните жени, тъй като именно тя подпомага нормалното развитие на плода. Но фолиевата киселина трябва да присъства в диетата на всеки човек, особено на хората, които от време на време употребяват алкохол (дори в малки количества). 

Липсата на фолиева киселина често води до гингивит, умора, стомашни проблеми, безсъние, проблеми с паметта и концентрацията.

И така, къде може да се намери фолиева киселина? Богати източници са растенията от семейство Brassica, както и бобът, магданозът, броколите, месото и яйцата. Струва си да се отбележи, че продължителната термична обработка бързо унищожава витамин В9.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com