Ако високото кръвно ви тормози у дома - Тези 10+ домашни тайни ще го разкарат

3951
Ако високото кръвно ви тормози у дома - Тези 10+ домашни тайни ще го разкарат

Повишеното кръвно налягане не задължително манифестира симптомите си. И в повечето случаи си нямаме идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които са свръхчувствителни към високите му нива и стават жертви на много болезнени усещания. Но е документирано, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Докторите задължително ни предписват да го проследяваме внимателно, но в действителността общо взето не се получава по този начин - обикновено като се чувстваш във форма, не предполагаш, че страдаш от проблем със организма. 

Да пострадаш от високо кръвно обаче рядко е доживотен проблем.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва на ежедневна база. Обичайните фактори са по-високо тегло, понижена физическа активност, вредна за здравето диета, повече цигари, превишаване на лимитите с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, струпване на хронични болести и нерядко генетична наследственост. Задължително е като се мине 44 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които страдат от повишено налягане неочаквано и рядко. Сред които и да сте обаче е уместно да разбирате кои са скритите чалъми, които ще ви асистират да понижите кръвното за броени минути. И то вкъщи. Тези хитрини не са заместител на докторската работа, но могат да са от първа необходимост в най-ранния миг. Важно е впрочем да ги направите част от лайфстайла ви, понеже те са много добри и при безчет здравни беди.

 Нейно величество канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  чудесна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката включва страшно полезни за физическото ви състояние лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и доказано има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Подобна освежаваща напитка има ефект почти веднага.

• Вечният антибиотик

В народната традиция, чесънът има престижна роля с толкова много предимства, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-добре приложимите природни антибиотици. Сваля високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща като скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. Обезателно обаче е хубаво да е суров. 

• Малка хитрина

Съществува един важен трик, който бихте могли да изпробвате. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прилага 6-7 пъти за всяко ухо. Още една ключова точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. На това място е хубаво да проведете разтриване. 

• Този чай е задължителен

Ако съществува билка, която да е абсолютен титуляр в битката против високото кръвно налягане, това в крайна сметка е хубавата отвара от каркаде. Това е един от добре проверените природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още голям набор полезни свойства. Поради начина, по който влияе на психическото здраве, е изключително добър антидепресант. Освен това засилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Опитайте този тип дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова в началото се опитайте да се отпуснете повече. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да се получи добре бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в тази позиция за още четири секунди. И го повтаряйте непрекъснато. Изпълнявайте дихателното упражнение 4-5 минути, а може и повече. С тази тактика се подпомага притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Студен компрес с хладка вода

Тук са ефективни два варианта, които да утилизирате в битката с кръвното. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за две-три минути и може да забележите благоприятен ефект. Другата уместна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е прекалено ледена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Облекчение веднага с още един чай

Ментовият чай е биле за нервите, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той значително може да тушира кръвното и благодарение на него да изпитате кардинално облекчение.

• Най-добрият масаж

Ако някъде около вас има някой, се помолете да ви отдели време за масаж. Важните места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да се движи надолу към лопатките. 

• Целебна отвара

А ето нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Приемаме по една чаша от природосъобразния лек при повишено кръвно налягане.

А дългата битка?

Всичко предложено досега върши безотказно действаща работа в изненадващите ситуации. Би било добре обаче, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да хвърлите едно око на този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Най-сетне редуцирайте излишното тегло. Всеки успешен цикъл по изгаряне на мазнини ще се увенчае с напредък в сражението с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Приятни разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отдайте се поне 15-20 минути на ден за тези физически занимания. 

- Време е за полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно се вгледайте в диетата си, разберете кое ви ви прави уязвими и го заличете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната редовно е пресолена. Хапвайте вкъщи. 

- Документирано е, че, пациентите, които имат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е не повече от бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако се качита над тази доза е почти сигурно, че ще стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-6 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Непрекъснатият стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Дайте всичко от себе си да го намалите и да посвещавате време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Използвайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com