Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

155044
Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина
Снимка: iStock

Една билка, която може да се срещне като плевел във всяка градина, е естествен природен лек срещу висок холестерол и висока кръвна захар.

Билката, която сваля захарта и холестеорола

Тученицата (Portulaca oleracea) едногодишно градинско растение, по-известно на всички като вреден плевел, но също така е вкусна и полезна добавка към салати и ястия. Противопоказания за употребата на тученица са бременност и повишена възбудимост на нервната система. Тученицата е противопоказана при хипертония и нисък пулс (брадикардия), както и при вегетативни нарушения.

Билката, която помага при висока пикочна киселина и висок холестерол

В народната медицина лечебните свойства на това растение се свързват с употреба при заболявания като артрит, чернодробни и бъбречни заболявания, очни заболявания. Растението се използва като противовъзпалително и ранозаздравяващо средство. То има способността да намалява холестерола и кръвната захар. Тученицата се използва и от лечителите като диуретично и противовъзпалително средство при заболявания на пикочните пътища (предимно цистит и уретрит), както и за намаляване на болката при ентероколит и хемороиди.

Традиционната медицина препоръчва използването на инфузии и отвари от стъбла и листа при жлъчнокаменна болест.

Листата от тученица се използват в Русия като заздравяващо и антитоксично средство при ухапвания от отровни змии, пчели и оси, при трихомонаден колпит, чернодробни и бъбречни заболявания, като диуретик, при недостиг на витамини и дизентерия. Семената на тученицата са били използвани като антипиретик, за която цел са били внесени в Централна Азия от Иран преди революцията. За същата цел в Кавказ са използвани семена, според руското издание Лента.

Отварите от билката тученица имат антимикробни свойства и затова са ефективни при конюнктивит. Външно, за гаргара, запарка от цялото растение е ефективна при възпаление на венците.

Лосионите от тученица облекчават сърбежа и лющенето при псориазис и бързо лекуват гнойни рани. Тученицата се използва за облекчаване на световъртеж, лечение на хипотония и прочистване на ставите от натрупаните токсини, които допринасят за артрит.

Веществата, съдържащи се в тученицата, стимулират отделянето на инсулин и предизвикват хипогликемия (понижаване на кръвната захар). В много страни тученицата се използва като противопаразитно средство (при аскаридоза, анкилостомоза и некаториаза). Веществата, съдържащи се в тученицата, предизвикват свиване на гладката мускулатура, което има пагубен ефект върху паразитите.

Билката, която успокоява нервите, помага на сърцето и зарежда с енергия

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com