Билката, която чисти черния дроб, кръвта и лекува женски болести

9730
Билката, която чисти черния дроб, кръвта и лекува женски болести
Снимка: iStock

Една позната на всички билка пречиства кръвта и черния дроб, укрепва тялото и лекува женски заболявания. Това лечебно растение е особено полезно при увредено здраве на черния дроб, далака, панкреаса, при жълтеница, треска, сърцебиене, болки в кръста и гърба, нередовна менструация, скорбут, безсъние, различни обриви и язви.

Белият равнец лекува напукани ръце, наранени зърна на кърмачки и всякакъв вид кожен обрив. Използва се и при ангина пекторис. Руският лекар Елена Сюракшина изброява полезните му свойства и споделя как се използва.

Полезни свойства на белия равнец

Това растение намалява болката при подагра и ревматизъм, има благоприятен ефект при лечение на диабет, особено в начален стадий. Може да се използва и за вана, защото облекчава болките в ръцете и краката.

Билката, която сваля кръвното и предпазва от деменция

“Белият равнец действа релаксиращо на мускулната стена на коремните органи и скелетната мускулатура, като по този начин предпазват от гърчове. Доказано е, че препарати на основата на лечебни растения, включително бял равнец, могат да имат благоприятен ефект върху функционирането на нервната система. Например, такива лекарства се използват успешно при лечението на респираторни заболявания (бронхит, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест). Чрез отпускане на дихателната мускулатура се улеснява протичането на заболяванията”, казва лекарят.

Ако пиете чай от бял равнец за решаване на здравословен проблем, то пийте по три чаши на ден преди всяко хранене. За приготвяне на чай залейте една чаена лъжичка от надземната част на растението с чаша вряща вода, оставете да престои 10 минути, след което прецедете и изпийте хладка.

За релаксираща вана ще ви трябват 25 гр изсушена билка. Белият равнец трябва да се залее с вряща вода (0,5 литра) и да се вари на слаб огън за 15 минути. След това оставете за още един час. Прецедете получената смес и я изсипете във вана с вода. Подобни процедури могат да се използват при стрес, нарушения на съня, мускулни болки (например след твърде интензивна тренировка).

Запарка: 1-2 чаени лъжички сух бял равнец се заливат с чаша вряща вода и се оставят да се запарят 10-15 минути. След това прецедете запарката и пийте по 1/2 чаша до три пъти на ден. Инфузията може да се използва за лечение на стомашно-чревни разстройства, възпалителни заболявания и укрепване на имунната система.

Отвара: 1-2 супени лъжици сух бял равнец се заливат с 500 мл вряща вода и се варят на тих огън 10-15 минути. След това прецедете бульона и пийте по 1/2 чаша до три пъти на ден. Отварата може да бъде полезна при лечение на рани, язви и кървене.

За приготвяне на чай се взема 1 препълнена чаена лъжичка наситнена билка и се запарва в 250 мл вряща вода. В този случай белият равнец може да се комбинира с мента, лавандула или други билки.

Ако планирате да използвате растението външно, можете да си направите домашен мехлем. За целта вземете 30 гр бял равнец и ги залейте с 65 мл гореща вода. Веднага след кипене разтворът се охлажда и се добавят 20 гр вазелин, получената маса се разбърква добре. Този мехлем може да се използва за лечение на рани и увреждания на кожата.

Коренът от тази билка сваля кръвното, холестерола и захарта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com