Билката, която сваля кръвното и предпазва от деменция

76074
Билката, която сваля кръвното и предпазва от деменция
Снимка: Pexels

Лечебните свойства на тази билка са известни от 3 хиляди години. Тя се отличава с богат биохимичен състав. Благодарение на него белият равнец сваля кръвното и захарта, предпазва от деменция и има куп лечебни свойства.

Полезни свойства на белия равнец

Белият равнец (Achillea millefolium) съдържа активни вещества, които действат като антибиотици, антиоксиданти и антипролиферативни агенти, според фармацевта Меган Нън.

Тези свойства правят белия равнец полезна добавка за почти всяко заболяване, от множествена склероза до рак, според регистрирания в Balance One Supplements диетолог д-р Триста Бест. Тя споделя, че белият равнец съдържа флавоноиди, алкалоиди, етерични масла и други важни вещества: минерали като калий и магнезий, които помагат за поддържане на цялостното здраве.

Коренът от тази билка сваля кръвното, холестерола и захарта

Белият равнец е традиционно известен с потенциалните си ползи, включително противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Подпомага храносмилането, намалява тревожността, сваля кръвното и захарта, поддържа имунната система. Това лечебно растение съдържа химикали, които могат да намалят спазмите при IBS (синдром на раздразнените черва) и други функционални нарушения на стомашно-чревния тракт и да помогнат в борбата с инфекциите. Използва в народната медицина за лечение на екзема, заздравяване на рани и много други състояния, но няма надеждни научни доказателства в подкрепа на такава употреба, пише WebMD. 

Флавоноидите и алкалоидите в чая от бял равнец могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност. Доказано е, че белият равнец помага при някои мозъчни заболявания като множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон и енцефаломиелит (възпаление на мозъка и гръбначния мозък, причинено от вирусна инфекция), според д-р Гулам Хюсеин.

Той допълва, че това растение помага за намаляване на степента на общо възпаление в тялото и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и други патологии.

Възможна вреда от бял равнец

Белият равнец обикновено се консумира като чай, отвара и запарка. Според WebMD, растението може да бъде опасно, ако се приема орално в големи дози, тъй като съдържа туйон. Белият равнец се счита безопасен, когато се приема в дози от 250-500 mg на ден в продължение на 12 месеца. Страничните ефекти на белия равнец могат да включват:

  • Кожно дразнене при локално приложение, контактен дерматит или кожен обрив.
  • Повишено уриниране (растението има диуретичен ефект). Въпреки това, някои групи хора може да са изправени пред допълнителни рискове от приема на добавки от бял равнец.

Това лековито растение трябва да се избягва при повишен риск от кървене, нарушения на кръвосъсирването и при бременност заради риск от аборт.То не трябва да се консумира 2 седмици преди и след операция поради по-висок риск от кървене.

От листата и цветовете се приготвя чай: запарват се 1–2 ч.л. (5–10 гр) във вряща вода за 5–10 минути.

Билката, която сваля кръвното, холестерола и захарта

Важно: Материалът е само за информационни цели. Не прибягвайте до методите на лечение, описани тук, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com