Билки срещу високо кръвно налягане – могат ли да помогнат?

65519
Билки срещу високо кръвно налягане – могат ли да помогнат?
Снимка: iStock/Guliver

Не се учудвайте, ако случайно научите, че голяма част от откритията в съвременната медицина са създадени на базата на изследвания върху традиционните народни лечебни практики. Затова и докторите препоръчват чай от лайка или липов цвят за болно гърло, а от бял равнец – срещу ПМС и менструални болки. Знанието, че именно тези растения помагат за конкретните оплаквания не се е появило отникъде.

Нашите прадеди са опитвали различни способи, с които не просто да оцелеят, но да преуспеят и пребъдат, предавайки наученото от уста на уста и поколение на поколение, докато не сме изобретили писмеността, последващите я писма, печатарска преса, а в съвременната епоха – телефоните, телевизията, радиото, компютрите, Интернет и смарт-устройствата. Нека обърнем повече внимание на природните методи, с които можем да тушираме пристъпите на хипертония.

Как се получава високото кръвно налягане?

Последни данни на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че хипертонията причинява средно по 7.5 милиона смъртни случая годишно, което е приблизително 13% от общия брой. Самото високо кръвно налягане не е толкова рисково, колкото последиците от него. Постоянно завишените му нива водят и до увеличаване на риска от инфаркт и други заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система.

Представете си, че човешкият организъм е огромна магистрала, а кръвта и нейните частици са участниците в движението. Те трябва да стигнат от главата до петите ви по нормален и хармоничен начин, без да закъсняват. Това означава, че всичките крайници и части на тялото се оросяват правилно. Всеки път, когато сърцето ни бие, то изтласква кръвта по мрежата от капиляри и кръвоносни съдове именно с тази цел.

Да страдаш от хипертония означава, че силата на този кръвоприток е прекомерно мощна, което води до постепенното увреждане на капилярните стени. Хиляди хора се опитват да си помогнат, използвайки различни видове средства за борба с високото кръвно налягане. За най-добрите от тях се считат тези с натурална формула.

Пример за такова са капките за нормализиране на сърдечния ритъм Heart Tonic. Съставът му е базиран на активен екстракт от босилек, биофлаваноиди от кората на женско биле, както и листа на градински чай и благоуханна есенция от розмарин. Половин чаена лъжичка от него се разтваря във вода, сок или прясно мляко и се пие по 4 пъти на ден, приблизително 30 минути след хранене.

Кои са най-застрашените от хипертония групи?

Съществуват изключително много фактори, които могат да доведат до прекалено бързото навлизане на кръвопотока в артериите. Но основната причина винаги се крие в начина ни на живот. Можем да очакваме дори по-големи здравословни проблеми, ако той не е природосъобразен и пряко подчинен на нуждите на тялото ни.

Всеки експерт препоръчва да се храним здравословно. Поддържането на подходящ хранителен режим означава, че нашето тяло получава всичките вещества, които са нужни за правилното му функциониране. Нито една хранителна група не е вредна сама по себе си, нашата злоупотреба с тях, обаче, ги прави такива. Всеизвестно е, че богатите на мазнини и холестерол продукти увреждат стените на артериите и капилярите.

Ето и най-застрашените от високо кръвно налягане групи:

1) Почитателите на пърженото, сладкото, соленото и наситените с вредни мазнини храни.

2) Пушачите и любителите на алкохола.

3) Хората, които приемат прекалено много медикаменти.

4) Тези, които не извършват никакви физически упражнения.

5) По-податливите на стрес и напрежение, както и тези, които не намират достатъчно време за почивка и качествена релаксация.

Най-добрите билки за регулиране на високото кръвно налягане

Народната медицина предлага богата гама от способи, с които можем да контрираме негативните ефекти от хипертонията. Затова и най-добрите средства за третиране на подобен вид оплаквания са тези с активни натурални екстракти като билковия разтвор Heart Tonic.

Нека хвърлим бърз поглед върху най-добрите билки за хармонизиране на нивата на кръвното:

✔ Цветовете и Плодчетата на Глог: Те имат успокояващо въздействие върху сърдечния ритъм, карайки го постепенно да се забави. Има способността да разширява кръвоносните съдове на сърцето и мозъка, както и да хармонизира техните нервни импулси.

✔ Листа от Здравец: Това растение също е известно като истински балсам за нервите. Сутрин на гладно се консумира директно по 1 зелено листо от него. Може да се направи и преварка на 10 листенца и 1 ч.л. мащерка, които се кипват в 500 мл. с вода. Разтворът се пие 3 пъти на ден.

✔ Листа от Бреза: Успокояват кръвното и спомагат за наистина качествения сън.

С Природата Напред Към Здравия Дух в Здравото Тяло!

Майката Природа ни е дарила с безкрайно много начини, по които да поддържаме състоянието на духа си високо, настроението - добро, здравето - отлично, а усмивката никога да не слиза от устата ни. Нека по-често се възползваме от нейните предложения. Те са за наше благо!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...