Болката в тези части на тялото издава висок холестерол

55612
Болката в тези части на тялото издава висок холестерол
Снимка: iStock

Високият холестерол е доста често срещан проблем по света. Всъщност, според доверен източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), близо 94 милиона възрастни на възраст 20 или повече години имат това, което може да се счита за гранично висок холестерол.

Въпреки това, тъй като това състояние често може да се прояви без реални симптоми, може дори да не знаете, че го имате, докато не посетите Вашия лекар.

Ако се чудите какво причинява високия холестерол, какво да правите, ако сте били диагностицирани с него и дали има начини да го обърнете (намек: има), прочетете нататък за всички отговори.

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е вид липид. Това е восъчно вещество, подобно на мазнина, което черният ви дроб произвежда естествено. Той е жизненоважен за образуването на клетъчни мембрани, някои хормони и витамин D.

Холестеролът не се разтваря във вода, така че не може да премине през кръвта ви сам. За да помогне за транспортирането на холестерола, вашият черен дроб произвежда липопротеини.

Лекар: Правете това и ще имате артериите на 20-годишен, когато сте на 70 

Липопротеините са частици, направени от мазнини и протеини. Те пренасят холестерол и триглицериди, друг вид липиди, през кръвта ви. Двете основни форми на липопротеин са липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL).

LDL холестеролът е всеки холестерол, пренасян от липопротеини с ниска плътност. Ако кръвта ви съдържа твърде много LDL холестерол, може да бъдете диагностицирани с висок холестерол. Без лечение високият холестерол може да доведе до много здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт. 

Високият холестерол рядко причинява симптоми в началото. Ето защо е важно нивата на холестерола да се проверяват редовно.

Симптоми на висок холестерол

В повечето случаи високият холестерол е "тихо" състояние. Обикновено не причинява никакви симптоми. Много хора дори не осъзнават, че имат висок холестерол, докато не развият сериозни усложнения, като инфаркт или инсулт.

Ето защо рутинният скрининг на холестерола е важен. Ако сте на 20 или повече години, попитайте Вашия лекар дали трябва да си направите рутинен скрининг за холестерол. Научете как този преглед може потенциално да спаси живота ви. 

Причини за висок холестерол

Яденето на твърде много храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини може да увеличи риска от развитие на висок холестерол. Животът със затлъстяване също може да увеличи риска. Други фактори за начина на живот, които могат да допринесат за високия холестерол, включват липса на активност и пушене.

Вашата генетика също може да повлияе на шансовете ви за развитие на висок холестерол. Гените се предават от родители на деца. Някои гени инструктират тялото ви как да обработва холестерола и мазнините. Ако вашите родители имат висок холестерол, вие също може да сте изложени на по-голям риск да го имате.

В редки случаи високият холестерол се причинява от фамилна хиперхолестеролемия. Това генетично разстройство пречи на тялото ви да премахне LDL. Според Националния институт за изследване на човешкия геном, повечето възрастни с това състояние имат общи нива на холестерол над 300 милиграма на децилитър и нива на LDL над 200 милиграма на децилитър.

Други здравословни състояния, като диабет и хипотиреоидизъм, също могат да увеличат риска от развитие на висок холестерол и свързаните с него усложнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com