Чаят от тази подправка ще ви избави от безсънието

11392
Чаят от тази подправка ще ви избави от безсънието
Снимка: Pexels

Чаят от една подправка се счита за едно от най-добрите средства за борба с безсънието. За това споделя руският диетолог д-р Жана Тиханичева.

Подправката, която гони безсънието

Тулси, или свещен босилек, е многогодишна билка, произхождаща от Индия, където се използва за кулинарни и медицински цели.

Пийте този чай сутрин, за да свалите холестерола и да пречистите червата

"Чаят от тулси е показан при проблеми със съня, тъй като има лек релаксиращ и седативен ефект. Има благоприятен ефект върху нервната система. Помага за по-бързото заспиване и увеличава продължителността на фазите на дълбокия сън", отбелязва експертът.

Запарете една-две чаени лъжички чай в гореща вода, оставете да се вари 10-15 минути на слаб огън, прцедете и изпийте един-два часа преди сън.

Освен че подобрява качеството на съня, напитката спомага за подобряване на защитните функции на организма. Тя също така забавя процесите на стареене, нормализира обмяната на веществата, подобрява работата на стомашно-чревния тракт и подобрява настроението, допълва диетологът.

Лекарят посочва и храните, чиято консумация насърчава здравия сън. Те включват по-специално мляко, банани и пуешко месо, тъй като съдържат триптофан. Последният участва в синтеза на мелатонин, хормона на съня. Освен това се препоръчва да не пиете кафе след 16:00 часа, да се храните балансирано и да вечеряте 3-4 часа преди лягане.

Босилекът съдържа уникален състав от полезни вещества. Рекордьор е по съдържание на антиоксиданти . Това са вещества, които предотвратяват окислителните процеси в тялото, което води до неговото подмладяване.

Босилекът съдържа няколко пъти повече различни антиоксиданти, отколкото други зелени и пикантни култури. Освен това съдържа важен антиоксидант за подмладяване на тялото като таурин , който възстановява съдовата система и белодробната тъкан.

В допълнение към високото съдържание на антиоксиданти, босилекът има уникален състав от витамини. Всички части на растението съдържат витамини: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, K, PP, аскорбинова киселина, бета-каротин.

Полезните вещества в състава му включват следните съставки: фитонциди, сапонини, минерали и танини, гликозиди, етерични масла, биофлавоноиди, растителни мазнини, природни антибиотици.

Цветовете и листата на босилека също съдържат калций, калий, фосфор, магнезий, цинк, йод (особено в лилавите сортове), натрий, мед, германий, сребро, селен и други редки микроелементи.

Листата и стеблата на босилека съдържат редица биологично активни съединения, като евгенол, урсолова киселина, бета-кариофилен, линалол, цинеол и редица други.

Този уникален състав помага да се използва босилек за профилактика на широк спектър от заболявания. Съдържащите се в него етерични масла дезинфекцират и лекуват рани. Отвара от босилек помага при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

Още: Чаят, с който ще забравите за подуването на корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com