Чесън и още хитрини. Високото кръвно ще си отиде с тези чудесни рецепти

10956
Чесън и още хитрини. Високото кръвно ще си отиде с тези чудесни рецепти

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не непременно манифестира симптомите си. И в повечето случаи си нямаме ни най-малка идея, че сме поставени на изпитание от него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишаването му и стават жертви на много притеснителни усещания. Но е документирано, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Медицинските лица редовно ни убеждават да го проследяваме внимателно, но в ежедневието общо взето не се получава по този начин - щом се чувстваш във форма, не ти хрумва, че си развил проблем със организма. 

Да имаш кръвно обаче никога не е нещо, с което да не може да се справите.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва в начина си на живот. Лошите фактори са по-голямо тегло, уседнала физическа активност, прекалено калорийна диета, повече цигари, битови навици с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, развиване на хронични болести и в някои случаи генетична наследственост. При всяко положение като се надрасне 44 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани  хапчета. Ала повечето от хората са от вида, които имат този проблем неочаквано и рядко. Без значение от кои сте обаче е уместно да имате представа кои са скритите полезни неща, които ще ви асистират да редуцирате нивото на кръвното за кратък период. И то вкъщи. Тези малки тайни не отменят докторската работа, но могат да се окажат от полза в най-напечения етап. Добре е впрочем да ги направите част от лайфстайла ви, понеже те благоприятстват състоянието ви при сериозен набор здравни беди.

 Една от най-важните подправки

Канелата ,това чудо на природата, е  много приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката изобилства от неизмеримо полезни за организма лечебни качества. Стяга добре нервите и доказано има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Добре е за вкус да прибавите лъжичка мед. Подобна приятна смес има ефект веднагически.

• Повече чесън

В домашната медицина, чесънът изобилства от толкова много преимущества, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-класическите природни антибиотици. Тушира високото кръвно, слага край на лошия холестерол. Ако не искате да го ядете като скилидка, по-скоро пробвайте с малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. Обезателно обаче е хубаво да е суров. 

• Малка хитрина

Съществува един любопитен трик, който е добре да вкарате в употреба. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прави 6-7 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там е хубаво да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е природна сила в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е отварата от каркаде. Това е един от изумителните домашни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който влияе на нервите, е изключително добър антидепресант. Определено засилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Техника за дишане

Знае се, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова в началото отпуснете тялото и съзнанието. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да го направите правилно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте на това ниско ниво за още четири секунди. И пак отначало. Продължавайте около 4-5 минути, а може и повече. С подобен метод се подпомага притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са ефективни два варианта, които да вкарате в употреба. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и при всяко положение може да забележите добър ефект. Другата надеждна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладка. 

• Повече мента

Ментовият чай действа много добре на психиката, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той винаги може да редуцира кръвното и благодарение на ролята му да изпитате кардинално облекчение.

• Помощ от приятел

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Ключовите места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Един страхотен микс

Забравихме да кажем нещо свръх полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с около две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Поглъщаме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Най-важното - накратко

Всичко събрано досега върши облекчаваща работа в напечените ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да обърнете внимание на този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще ще ви даде ключово предимство в сражението с високото кръвно. 

- Изпълнявайте физически упражнения редовно. Чести разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отделете си поне 30-40 минути на ден за тези физически занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Отговорно се вгледайте в диетата си, дайте си сметка кое ви прави проблеми и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната най-често е пресолена. Приготвайте нещо за хапване у дома. 

- Няма защо да спестяваме факта, че, пациентите, които имат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е не повече от бира на ден или чаша вино. Ако се качита над тази доза е почти сигурно, че ще стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви оказват проблеми с кръвното. 

- Завишеният стрес е един от най-допринасяващите фактори. Поставете си задачата да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Ще се справите с тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com