Четири неща, които ще ви помогнат да се справите с високото кръвно

24147
Четири неща, които ще ви помогнат да се справите с високото кръвно
Снимка: iStock/Guliver

Нова програма, разработена от изследователски екип, се фокусира върху диетата, физическите упражнения и съня, като ключови фактори за понижаване на кръвното налягане без употребата на лекарства.

За хора с повишено кръвно налягане има голямо разнообразие от лекарства, които могат да помогнат за понижаването на кръвното налягане до безопасно ниво.

Въпреки този широк спектър от налични медикамент - много от които са скъпи или имат странични ефекти - има много по-лесен начин за понижаване на кръвното налягане.

Програмата се Нов старт на начина на живот и е разработена от екип, ръководен от Алфредо Меджиа, доцент в катедрата по обществено здраве и хранене в университета "Андрюс“ в Мичиган. Програмата акцентира на веганската диета с предимно растителни храни като плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, семена и ядки.

В допълнение към диетата, са необходими редовни физически упражнения, пиене на достатъчно количество вода и добър нощен сън. В проучването на Меджиа е обхаванало 117 пациенти с високо кръвно налягане, които са участвали в програмата в продължение на 14 дни, пише Healthline.

До края на този период половината от участниците са намалили кръвното си налягане до препоръчано ниво, а останалите също са постигнали по-ниско кръвно налягане.

Тези резултати са еквивалентни на ефектите на стандартните медикаменти за кръвно налягане. Общо 93% от участниците са успели да намалят дозата си или да премахнат изцяло лекарствата, информира ЦЗПЗ.

Промените в начина на живот са преди всичко за хората, които искат да понижат кръвното си налягане, но изисква значително количество воля, според експерт, интервюиран от Healthline.

Д-р Андрю Фрийман, кардиолог в "Националното Еврейско Здраве” в Колорадо, казва, че констатациите дават много храна за размисъл.

"Отдавна е известно, че упражненията, особено аеробните имат силно въздействие занамаляване на кръвното налягане за дълго време. Ние знаем, че плодовете и зеленчуците, богати на калий и естествено срещащите се нитрати, могат действително да понижат кръвното налягане толкова ефективно, колкото много от лекарства ”, каза той. - Така че за мен това не е изненада. Хубаво е, че са направили това проучване. "

Фрийман казва, че за много пациенти перспективата за приемане на медикаменти се разглежда като по-лесна и по-привлекателна, отколкото да се променят начина на живот.

Но дори и за пациенти, на които се предписват лекарства за високо кръвно налягане, начинът на живот винаги ще бъде фактор.

Защо депресията предпочита жените?

Двойно повече жени страдат от депресия, в сравнение с мъжете. В какво се крие причината? Според психолога Урсула Нубер „биологият...

"Ако погледнете най-новите насоки за лечение на кръвно налягане, независимо какво правите, намесата на начина на живот трябва да бъде част от плана", обясни той. "Така че дори, ако използвате така наречената стандартна западна медицина, начинът на живот е все още фактор. Искам да подчертая, че това е нещо, което често се пропуска. "

Понякога това не са просто пациенти, които пропускат фактора начин на живот, но също и лекари.

Фрийман посочва проучване от 2017 г., в което 90% от 900 анкетирани кардиолози съобщават, че не са научили нищо или много малко по време на следването си за храненето.

"Важно е да напомним на всички здравни специалисти, че трябва да се въоръжим с всеки инструмент в арсенала", каза той. "Това включва медикаменти и процедури, разбира се, но наистина трябва да научим повече за начин на живот. Ние наистина трябва да отделим време за запълване на тези пропуски в обучението си, така че да имаме налични всички инструменти за лечение на болестите по-добре и по-евтино. "

За хората, които искат да понижат кръвното си налягане, не е лесно да чуят, че трябва да променят диетата си и да имат повече физическа активност, но когато става въпрос за кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, наистина няма друг начин.

Защо кивито е толкова полезно ?

Кивито е един екзотичен плод, който е богат на витамин С. Ароматът и вкусът му са интересни и много ободряващи. То съдържа множество ви...

Почти всички пациенти ще видят обещаващи резултати само няколко седмици след като промените в начина на живот, но ще трябва да продължат режима, за да поддържат добро здраве.

Фрийман казва, че за пациенти, които имат леко повишено кръвно налягане, той ще препоръча единствено промяна в начина на живот, което обикновено е достатъчно за нормализиране на нивата на кръвното налягане.

За пациенти, които имат по-значителни проблеми с кръвното налягане, той ще предпише лекарства заедно с интензивен фокус върху промените в начина на живот. За пациентите, които следват този план, първоначално е трудно да се откажат да ядат любимите си храни, но резултатите говорят сами за себе си.

"Пациент, който казва, че се чувства нещастен от промяната в начина на живот, обаче намалява кръвното си налягане толкова, че можем да спрем лекарството" - каза той.

Когато става въпрос да се подпомогне сърдечно-съдовата система и да се понижи кръвното налягане, Фрийман казва, че има четири принципа, които трябва да се следват по отношение на промяната в начина на живот:

Как да се предпазим от деменция?

Все повече хора страдат от деменция, но малко от нас знаят кои са рисковите фактори и как да се предпазим от това заболяване. Проучван...

Първите две са да се яде преобладаващо растителна, пълноценна храна, съчетана с поне 30 минути умерени упражнения на ден.

"Това не означава, че са нужни тежки упражнения, но трябва да са редовни, дори ако това означава да се направи почивка, в ежедневните занимания. За някои хора това може да не е нищо повече от леко ходене с периодични паузи, които паузи седмица след седмица да стават, малко по малко", каза той.

Третият аспект е техники за облекчаване на стреса като йога и други упражнения за съзнание.

"Последната част, вярвате или не, но това се основава на работата на Дийн Орниш, всъщност са приятелство, подкрепа и любов", обясни Фрийман. "Ние знаем, че хората, които имат най-много приятели, подкрепа и любов, имат най-добрите резултати."

"Когато комбинирате всичките четири неща - яденето на растителна храна, упражнения, освобождаване от стреса и повече любов - здравето се подобрява в много аспекти, включително кръвно налягане и превенцията на коронарна болест. Така че наистина се опитвам да накарам пациентите да направят това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com