Дали летните горещини и дехидратацията увеличават риска от образуване на камъни в бъбреците?

1328
Дали летните горещини и дехидратацията увеличават риска от образуване на камъни в бъбреците?
Снимка: iStock

Ако болката, дължаща се на камъни в бъбреците, е интензивна и те са с по-голям размер, може да се наложи операция, каза д-р Насрийн Гите, консултант уролог, SRV Hospital, Chembur.

Екип от лекари в Хайдерабад наскоро отстранил 206 бъбречни камъка от пациент след извършване на едночасова операция. Лекуващият лекар казва, че „изключително високите температури през лятото могат да причинят дехидратация и да доведат до образуване на камъни в бъбреците или нефролитиаза при хората“.

Пет признака, че бъбреците ви не работят както трябва

По-склонни ли са хората да развиват камъни в бъбреците през летните месеци?

Ето какво трябва да знаете:

Според няколко проучвания, включително американско проучване от 2014 г. от Националния център за биотехнологична информация (NCBI), генерираната от топлинна вълна дехидратация може да причини камъни в бъбреците. В него също се посочва, че получаването на камъни в бъбреците се увеличава с по-високи средни дневни температури в американските градове Атланта, Джорджия; Чикаго, Илинойс; Далас, Тексас; Лос Анджелис, Калифорния; и Филаделфия, Пенсилвания - най-силните асоциации, оценени за изостряне от само няколко дни.

„Това е така, защото много хора не пият достатъчно вода през лятото и се дехидратират, което води до кондензиране на калций и други минерали в урината и превръщането им в малки камъни. Дехидратацията, предизвикана от топлинната вълна, има тенденция да ускорява процеса. Киселинните вещества в урината стават по-концентрирани и се образуват в кристали и в крайна сметка в камъни“, казва д-р Насрийн Гите, консултант уролог, SRV Hospital, Chembur.

Рискови фактори

Като нарушение на минералния метаболизъм, камъните в бъбреците могат да се повтарят, според проучване от 2022 г., публикувано в Nature. Установено е, че високите температури на околната среда увеличават риска от развитие на бъбречно-каменна болест и появата на остри, симптоматични камъни. Изследването отбелязва, че тъй като глобалните температури на околната среда се повишават от изменението на климата, се очаква да последва високо разпространение на бъбречно-каменната болест и свързаните с нея остри бъбречни камъни.

Този симптом с устата издава проблем с бъбреците

Симптоми

Болезнено уриниране, дискомфорт в корема и кръв в урината.

Какво може да се направи?

Лекарят може да предпише лекарства за разтваряне на камъните. Но ако болката е интензивна и камъните са по-големи по размер, тогава може да се наложи операция. Тези камъни могат да попречат на ежедневните дейности, казва д-р Гите.

Д-р Гите препоръча да останете хидратирани, като пиете достатъчно вода, като избягвате да пътувате през пиковите часове - от 11 до 16 часа - когато има екстремни горещини и влажност. Също и да се сбогувате със газираните напитки и алкохол, които могат да доведат до дехидратация. „Внимавайте по време на горещата вълна, за да предотвратите проблемите с бъбреците“, казва тя.

📣 Статията е само с информативна цел и не е предназначена да замести професионални медицински съвети. Винаги търсете напътствията на Вашия лекар или друг квалифициран здравен специалист за всякакви въпроси, които може да имате относно вашето здраве или медицинско състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com