Деменция: Яжте всеки ден този евтин плод, за да се предпазите от нея

23245
Деменция: Яжте всеки ден този евтин плод, за да се предпазите от нея
Снимка: iStock

Деменцията заплашва в по-малка степен тези, които имат активен мозък. Но не само това е от решаващо значение. Съществуват сериозни доказателства, че някои храни могат да подобрят паметта и да намалят риска от заболяването в напреднала възраст. Например, една от тези храни са ябълките.

По 1 ябълка на ден предпазва от деменция

Диетологът от Сидни Винсент Кандратината признава, че самият той вярва в чудодейната сила на ябълките и затова ги яде всеки ден.

„От 1755 различни вида ядливи плодове само един има способността да изплаши лекарите, с други думи, ни позволява да не се разболеем. Това са ябълките", каза ученият. 

Деменция: 4 ранни симптома, които се появяват преди загубата на памет

Експертът допълва, че те съдържат най-висока концентрация и най-широк спектър от фенолни антиоксиданти. Това прави плода идеална суперхрана.“

Д-р Винсент твърди, че яде ябълки всеки ден. Доказано е, че те съдържат витамини и минерали, които са свързани със задържането на паметта.

„Плодът е богат на флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер, като предпазват мозъка от въздействието на вредни вещества“, каза лекарят.

Това доказа американско изследване с 2800 участници. Тези, които ядат храни с ниско съдържание на флавоноиди, са имали два до четири пъти по-голяма вероятност да развият болестта на Алцхаймер и свързаното с нея когнитивно увреждане за период от 20 години.

Експертът споделя, че флавоноидите се намират не само в ябълките. Има ги в крушите, зелето, спанака, дори в шоколада.

„Но ябълките също така са богати на витамини и минерали, които предпазват мозъчните клетки от невротоксичност, която може да доведе до невродегенеративни разстройства и деменция", споделя д-р Винсент, цитиран от Daily Mail.

„Невротоксичността може да възникне от излагане на определени хранителни добавки, пестициди, индустриални и почистващи разтворители и козметика“, пояснява специалистът.

Ябълките също са с високо съдържание на пектин, разтворими фибри. Доказано е, че ежедневната им консумация намалява риска от развитие на депресия, завършва ученият.

Лекарите предупреждават: не трябва да се подлагате на монодиета с ябълки или да ги консумирате през деня в големи количества. Това може да доведе до здравословни проблеми. Факт е, че чрез консумацията им може да си набавите твърде много груби фибри и плодови киселини. Това провокира възпалителни процеси в жлъчния мехур, обостряне на колит и гастрит.

В същото време експертите потвърждават- в малки количества ябълките са наистина много полезни. Те също така съдържат витамини от група В, бета-каротин, аскорбинова киселина, а в семенцата им - амигдалинов гликозид (витамин В17).

Още: Лекар: Този алкохол може да ви предпази от деменция

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com