Диетолог разкри защо и по колко хляб е полезно да се яде

44706
Диетолог разкри защо и по колко хляб е полезно да се яде
Снимка: iStock

Руският диетолог Марина Костюченко споделя, че хлябът е една от храните, които не бива да се изключват от менюто. Експертът споделя, че той е богат на витамини от група В, магнезий и желязо - вещества, които са изключително полезни за здравето.

Ползи от хляба

Диетологът д-р Костюченко коментира, че хлябът е продукт, който трябва да присъства в ежедневната диета като източник на редица полезни хранителни вещества, витамини и микроелементи, както и фибри, които стимулират развитието на положителна чревна микрофлора. Освен това този продукт осигурява на организма протеини. Експертът отбелязва още, че няма заболявания, които да изискват пълно изключване на хляба от ежедневното меню.

„Препоръката на Министерството на здравеопазването за лечебно хранене относно диетата съдържа следната формулировка: „значителна норма хляб“. Така че това са 150 грама ръжен и 150 грама пшеничен хляб на ден“, казва специалистът.

Лекар: Яжте хляба с това, за да е полезен за здравето ви

“Ако нямате наднормено тегло, можете да го ядете хляб всеки ден. За възрастен количеството е 300 гр на ден. Ако се борите с наднорменото тегло или просто внимателно следите фигурата си, тогава напълно изключването на хляба от вашата диета също не се препоръчва, просто трябва да се ограничите до 100-150 гр на ден”, споделя препоръките си експертът.

“За да избегнете здравословни проблеми, консултирайте се с вашия лекар, преди да планирате ежедневната си диета. Възможно е, като отказвате хляба, да изключвате и някои полезни за вас вещества”, казва диетологът.

Д-р Марина Костюченко заявява, че хлябът е с високо съдържание на витамини от група В, а също така съдържа витамин Е, магнезий, калций и желязо. Отделно, експертът отбеляза ползите от ръжената разновидност на този продукт. Този продукт съдържа селен - рядък антиоксидант, от който особено се нуждае щитовидната жлеза.

“В 100 грама ръжен хляб се съдържат 30-35 мг селен, 50 на сто от дневната норма“, уточнява специалистът.

Д-р Костюченко обръща внимание и на факта, че дори нарязаният пшеничен хляб не е безполезен или вреден, тъй като съдържа фибри, необходими за нормалното храносмилане. Но това, което наистина трябва да се ограничи, е консумацията на тестени изделия, които съдържат много захар и мазнини. Хлябът, в сравнение с кроасаните и другите печива, съдържа значително по-малко мазнини и захар поради рецептата за приготвянето му. Съответно той съдържа и по-малко калории, което е още един плюс в негова полза.

Лекар: Отказът от хляб води до този дефицит

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com