Докоснете ли тези 10 неща - измийте ръцете си моментално!

5587
Докоснете ли тези 10 неща - измийте ръцете си моментално!
Снимка: iStock/Guliver

Всеки знае от детството колко е важно редовно да си миете ръцете. Измивайки ръцете си, ние ограничаваме разпространението на вируси, бактерии и микроби. Разбира се, невъзможно е винаги да поддържате ръцете си чисти, но определено трябва да ги миете след докосване на следващите десет предмета.

1. Пари

Можете да си платите покупките с банкова карта, но понякога ви трябват пари в брой. След това не пропускайте да си измиете ръцете възможно най-скоро, тъй като има хиляди микроорганизми върху парите. Нямате представа колко микроби се крият в портфейла ви.

2. Парапети и дръжки

Не забравяйте да си измиете ръцете след пътуване в градския транспорт, където много хора докосват едни и същи повърхности: парапети, дръжки, бутони.

3. Меню в ресторанта

Американските здравни власти: Подсушавайте ръцете си след измиване

Американският Център за контрол и профилактика на заболяванията актуализира ръководството си за миене на ръце, като включиха и видеомат...

Ресторантите са любимите места на микробите и повечето от тях са по менюто. Менюто е било в ръцете на много хора. Не можете да не го докосвате, но миенето на ръцете е задължително.

4. Почти всичко в кабинета на лекаря

Поради непрекъснатия поток от болни, повечето неща в лекарския кабинет съдържат много микроби, особено дръжката на вратата, столовете в чакалнята, бутоните на асансьора. Ето защо, след посещение на медицинско заведение, задължително мийте добре ръцете си.

5. Обществени химикалки

Понякога трябва да попълните или подпишете някои документи, а за това трябва да вземете назаем химикалка. След като я използвате, веднага вървете на чешмата. По обществената химикалка има десет пъти повече бактерии от тоалетната седалка. Но много хора обичат да гризат върха на писалката.

Кои болести може да ни донесат немитите ръце

Стоматит, ротавирус, морбили, дизентерия, краста – това са само малка част от болестите, които могат да достигнат организма, ако ...

6. Всякакви животни

Не всеки си мие ръцете след като си играе с животни, въпреки че би си трябвало, защото животните могат да носят различни болести. И тъй като домашните любимци обикновено се считат за членове на семейството, измиването на ръцете понякога се пропуска. Но измиването на ръцете след докосване на каквото и да е животно, както вашето, така и на другите, е абсолютно необходимо.

7. Сензорни екрани

Важно е да измиете ръцете си след докосване на екрана на телефона, таблета, екраните на банкоматите и др.

8. Дъски за рязане и кухненски гъби

Как да си миеш ръцете, когато те е шубе от коронавирус - 30 стъпки за панически напреднали

Просто е.  1. Ако си в офис, отиди до тоалетните и виж дали има някой, който вече си мие ръцете вътре. 2. Ако има - излез и го и...

Кухнята е микробна среда. Микробите се намират не само в суровата храна, която носите от магазина, но и в дъските за рязане, кухненските кърпи и гъбите например. До 326 различни вида бактерии живеят върху използвани кухненски гъби, установи едно проучване. Не забравяйте да изхвърлите старите гъби (за предпочитане да ги подменяте веднъж седмично) и винаги да измивате ръцете си, преди да приготвите храна и след обработката на суровото месо.

9. Дозатори за течен сапун

Помпите за сапун също са пълни с бактерии. Когато натиснете помпата, микробите, които се надявате да измиете, може да попаднат в самия дозатор. Тоест контейнерите за сапун за многократна употреба могат да ви дарят с още повече бактерии, отколкото да залепвате ръцете си в тоалетната.

10. Летищата

Най-големите места за размножаване на микроби са електронните павилиони на летищата и спирките на обществения транспорт. Това важи и за смартфоните, особено след като можем да ги споделим с други хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com