Ежедневни грешки, които увеличават риска от настинка

4036
Ежедневни грешки, които увеличават риска от настинка
Снимка: iStock/Guliver

Никой не иска да се разболява, но някак си винаги се случва. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да избегнете хремата.

МИЕТЕ РЪЦЕТЕ СИ НЕПРАВИЛНО

Знаете колко важно е миенето на ръцете за предпазване от микроби, но може би не осъзнавате, че вероятно миете ръцете си неправилно и недостатъчно често. "Измиването на ръцете с мек сапун и топла вода в продължение на 20 секунди или повече е правилната техника", казват експерти. 

ПОСЕЩАВАТЕ ТЪРГОВСКИЯ ЦЕНТЪР В ПИКОВИ ДНИ

Вероятно има куп начини да направите Черния петък погрешно, но най-голямата грешка може да е да посетите търговския център. Колкото по-претъпкано е мястото, толкова по-вероятно е да влезете в контакт с микроби на настинка. "По време на празниците установяваме, че бясното темпо на живот насочва хората към вземане на лоши решения за различни неща, включително решението да пазаруват, въпреки че са болни", казват експерти.

Митове за обикновената настинка: Как да се справим с нея?

ГОВОРИТЕ ОТ БЛИЗО

Наред с други неща, част на превенцията на настинка и грип е да се държите на разстояние от болни хора. "Избягвайте да стоите на по-малко от пет метра от човек, за когото смятате, че може да е настинал, за повече от пет минути", казват лекари. Може би е дори по-добре да спазвате дистанция като цяло, защото никога не знаете кой може да е болен. 

ГРИЗЕТЕ НОКТИТЕ СИ

"Гризането на нокти и докосването на лицето внасят микроорганизми в тялото ви през носа, устата или очите, където те се захващат и нахлуват в останалата част от организма ви", казват лекари. Микробите могат да се задържат под ноктите, което може да означава, че буквално ги похапвате.

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

НЕ ИЗБЪРСВАТЕ МАШИНАТА ВЪВ ФИТНЕСА

Не искате да сте досадният болен човек във фитнеса - но никога не знаете кога някой може да е използвал тази бягаща пътека преди вас, така че е важно да не пропускате рутинните процедури за почистване на уреда. "Практикувайте избърсване на всички уреди с кърпичка на алкохолна основа преди и след използването им измийте ръцете си, преди да ядете или пиете", препоръчват експерти. 

ПОЗВОЛЯВАТЕ НА ЖИВОТА ДА ВИ СТРЕСИРА

Възможно ли е стресът да ви разболява? Изследванията показват, че хората, подложени на хроничен стрес, са по-склонни да се простудят. "Доказано е, че психосоциалните стресови фактори увеличават податливостта ви към заболявания", казват експерти по вътрешни болести. "Доказано е, че това важи за сърдечни заболявания, както и за инфекции, като респираторни инфекции или обикновена настинка."

Магически храни срещу настинка и грип

Защо настинката ви не отминава ?

МОЖЕ ДА ИМАТЕ ДРУГА НАСТИНКА През сезона на настинките може да хванете вирус, да се преборите с него и след това да бъдете изложени на...

ЗАБАВЯТЕ ПОЧИСТВАНЕТО

Вероятно не миете достатъчно предметите от ежедневието, включително тези, които могат да приютят микроби, причиняващи простуда в дома или офиса, като мобилния телефон, дръжките на вратите, дистанционните управления, превключвателите за осветлението и клавиатурите. "Ръцете ни се превръщат в едно от най-често срещаните средства за пренасяне на инфекциозни агенти от човек на човек", казват експерти.

НЕ ОБИЧАТЕ ДА ПИЕТЕ ВОДА

Може би ще ви трябват тези гениални трикове, за да си гарантирате, че пиете достатъчно вода, защото ако не го правите, може да увеличите шансовете си да се разболеете. "Пиенето на твърде малко течности може да доведе до дехидратация, което може да повлияе на енергията, съня и способността на организма да преработва и отстранява токсините", казват експерти. "Когато това е нарушено, имунната система естествено отслабва, което може да увеличи риска от заболяване."

ЧЕСЪН, ЛУК И ПРАЗ. Ето кои са храните, които ще ви помогнат да оцелеете в сезона на настинките и грипа

Как да преборите пролетната настинка без да влизате в аптеките?

Настинките и грипните вируси подлежат на лечение с помощта на антибиотици, само ако са възникнали усложнения с бактериален характер. В ...

НЕ ПОЛУЧАВАТЕ ДОСТАТЪЧНО СЛЪНЦЕ

Важно е да си набавяте достатъчно количество от слънчевия витамин D. Можете да го направите или чрез 10-15 минути на слънце, или чрез хранителни добавки. Неотдавнашен преглед на изследванията установи, че приемът на добавки намалява наполовина риска от респираторни инфекции при участниците с най-ниски нива на витамин D в началото.

ПРОПУСКАТЕ ЗАКУСКА

Едно от многото негативни неща, които могат да се случат на тялото ви, ако пропуснете закуската, е повишеният риск от настинка. "Пропускането на закуската може да доведе до нестабилна кръвна захар през деня, което може да увеличи глада и апетита и да изчерпи енергията", което според проучвания може да ви накара да направите лош избор на храна, казват експерти. "Диетата, в която липсват хранителни вещества, с течение на времето може да започне да уврежда имунната система и да ви направи по-податливи на заболявания като настинка." 

Източник: The Healty

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com