Ендокринолог: Ядките не са полезни за тези хора

41169
Ендокринолог: Ядките не са полезни за тези хора
Снимка: piviso / Pixabay

Въпреки че ядките се считат да една от най-полезните храни, според руския ендокринолог д-р Светлана Шокур не трябва да ядете повече от 30 грама от тях на ден. Експертът споделя, че те може да не са полезни за всички хора. Например, тялото може да е податливо на алергия към тях поради генетични особености.

„Безконтролната консумация на тази храна също е нежелателна за хора с храносмилателни проблеми, тъй като това може да причини тежест и дискомфорт в корема, подуване, повишено образуване на газове и дори дисфункция на червата“, предупреждава лекарят.

Вреда и полза от ядките

Доктор Шокур припомня, че в случая става въпрос за висококалорични храни, които съдържат много мазнини.

„Средно 100 грама от тях съдържат около 650 калории, почти една трета от дневния калориен прием на човек“, пояснява експертът.

Най-добрите ядки за хората над 40 години - свалят кръвното и холестерола

Освен това тази полезна храна често се подлага на допълнителна обработка, консумира се с шоколад и това може да причини внезапни колебания в нивата на кръвната захар или да повиши кръвното налягане. Експертът подчертава, че за норма се счита само шепа ядки на ден – 30 грама. Ако се придържате към умереност, консумацията им е добра подкрепа за сърдечно-съдовата система. Подобен навик намалява риска от развитие на опасни патологии като исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, сподели лекарят. 

Всяка ядка е ценен източник на висококачествен протеин, съдържа мастноразтворими витамини А и Е, микроелементи като калций, магнезий и цинк.

„Консумацията на тази храна има положителен ефект върху хормоналната система и като цяло има противовъзпалителен и изразен антиоксидантен ефект, намалява нивата на стрес, което е особено важно за хора с високо физическо и интелектуално натоварване, както и хора в зряла възраст“, допълва експертът.

Но в зависимост от състоянието на стомашно-чревния тракт, можете да дадете предпочитание на макадамия (съдържанието им на мазнини в нея достига 95 g на 100 гр продукт) или да изберете най-„нискомаслените“ алтернативи като кашу или бадеми (със съдържание на мазнини от 44 g и 50 g, съответно). Консумацията им помага за понижаване на холестерола в кръвта, подобрява храносмилането и поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Това се дължи на съдържанието на полиненаситените мастни киселини - омега-3, омега-9, линолова, линоленова и арахидонова киселина, които се съдържат в изобилие във всяка ядка. Тези вещества нормализират състоянието на клетъчните мембрани, от които до голяма степен зависи дали необходимите вещества ще постъпят в клетката. Полиненаситените мастни киселини също така защитават клетките и тъканите от негативните ефекти на токсините и свободните радикали, поддържат здравето на нервната система и нормализират транспорта на хормони и невротрансмитери.

Още: Учени: Това е единствената ядка, която е полезна за сърцето дори и печена със сол

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com