Ендокринолог разкри кога и как свинското месо е вредно за тялото

8955
Ендокринолог разкри кога и как свинското месо е вредно за тялото
Снимка: iStock

Свинското месо съдържа пълен спектър от витамини от група В и много други полезни вещества, но не е изключена и токсоплазмоза в резултат от консумацията му. Това споделя руският ендокринолог и диетолог д-р Елена Сюракшина. Според нея основната опасност от свинското месо се крие в неправилното му приготвяне.

Вреда от свинското месо

„Суровото или недостатъчно добре сготвено месо може да съдържа патогени. Един от най-честите странични ефекти от консумацията му е токсоплазмозата. Заболяването се причинява от протозойни едноклетъчни паразити, които, прониквайки в тялото, могат да засегнат нервната и лимфната система. Освен това периодично се съобщават случаи на заразяване със свинска тения и кръгли червеи (трихинела)”, обяснява лекарят.

Свинско месо - по колко пъти седмично може да се яде

Доктор Сюракшина отбеляза, че свинското месо съдържа наситени мазнини, които трябва да се консумират с повишено внимание от хора с нарушения на метаболизма на триглицеридите, за да се избегне по-нататъшно развитие на атеросклероза. Полуфабрикатите трудно могат да се нарекат здравословни: котлети, кюфтета, полупушени колбаси и шунка. Те съдържат оцветители, сгъстители, подобрители на вкуса и консерванти, които са необходими за придаване на търговски вид на продуктите. При редовна консумация на такива продукти храносмилателната система страда.

“Хората с наднормено тегло и затлъстяване трябва да ядат свинско с повишено внимание. В този случай е по-добре първо да отрежете мазнината от парчетата и да ядете това месо рядко”, казва диетологът.

Този вид месо има достатъчно полезни качества, за които докторът разказва подробно.

Ползи от свинското

Само една порция свински черен дроб може да осигури на човек едномесечен запас от витамини B12, които подобряват мозъчната функция, повишават концентрацията и зрително-пространственото възприятие.

Редовното включване на свинско месо в диетата (1-2 пъти седмично) е лесен начин за подпомагане функционирането на щитовидната жлеза, поради съдържанието на селен в него.

Комбинирането на редовни упражнения с адекватна консумация на свинско ще поддържа мускулите здрави и силни при тези, които спортуват, и ще предотврати развитието на саркопения (дегенерация на мускулната структура) при по-възрастните хора. Най-здравословният начин за готвене на този тип месо е варене или печене във фурната без мазнина и без да се комбинира с картофи.

„Когато избирате месо в магазина, трябва да обърнете внимание на цвета и миризмата. Месото трябва да е розово: колкото по-тъмно е, толкова по-старо е животното. Месото не трябва да има отчетлива миризма, преливащи се нюанси или мокри петна отдолу. Качественото свинско не съдържа повече мазнини от самото месо. Цветът на мазнината не трябва да е жълтеникав“, припомня експертът.

Още: Свинско месо - лекар развенча един от най-големите митове за него

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com