Свинско месо - лекар развенча един от най-големите митове за него

65046
Свинско месо - лекар развенча един от най-големите митове за него
Снимка: iStock

За свинското месо се твърди, че е едни от най-вредните меса. Но руският диетолог д-р Людмила Микитюк развенча този мит, заявявайки че това месо е полезно за нормалното функциониране на тялото, ако се яде веднъж или два пъти седмично със зеленчукова гарнитура.

Ползи от свинското

То е богато на много витамини и минерали, включително B1, B6, PP, както и на калий, фосфор, кобалт, молибден, хром и цинк. В 100 гр от него се съдържат 356 калории.

Според диетолога, умерената консумация на висококачествен продукт, гарантира, че то е отличен източник на хранителни вещества, а не тежък продукт, както много хора мислят. Това е един от основните митове.

Свинско месо - полезно или вредно е (ето какво разкри лекар)

„Най-много - до 50 грама мазнини - има в гърдите, най-малко - около 5 грама на 100 грама - в постното филе. Не яжте свинско повече от веднъж или два пъти седмично или дори по-рядко в количество от 100-150 грама. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, напълно се откажете от свинското. Месото е протеин. А протеинът се усвоява по-добре заедно със зеленчуци и билки: нарязани зеленчуци, маруля, домати, краставици, чушки, броколи, карфиол и т.н.“, казва лекарят.

Вреда от свинското месо

Най-голямата опасност при консумацията на свинско е неправилната подготовка. Суровото или недостатъчно сготвено месо може да съдържа патогени. Един от най-честите странични ефекти от консумацията на недостатъчно добре сготвения продукт е токсоплазмозата. Заболяването се причинява от протозойни едноклетъчни паразити, които, прониквайки в тялото, могат да засегнат нервната и лимфната система. Освен това е възможно заразяване със свинска тения и кръгли червеи (трихинела).

Свинското съдържа наситени мазнини, които трябва да се консумират с повишено внимание от хора с нарушения на метаболизма на триглицеридите, за да се избегне по-нататъшно развитие на атеросклероза.

Също така си струва да се отбележи, че полуфабрикатите от свинско (например котлети и кюфтета, полупушени колбаси и шунка) също не могат да бъдат класифицирани като здравословни продукти. Те съдържат оцветители, сгъстители, подобрители на вкуса и консерванти, които са необходими, за да придадат на продуктите добър „търговски вид“. При редовна консумация на такива продукти храносмилателната система страда.

Хората с наднормено тегло и затлъстяване трябва да консумират свинско с повишено внимание. В този случай трябва да се даде предпочитание на най-постните парчета, като първо се отрязва мазнината. Една порция свинско на ден (за хора с наднормено тегло) трябва да бъде не повече от 150 гр, като се препоръчва това месо да се яде рядко, като се заменя с бяло птиче, говеждо или телешко месо.

Oще: Лекар: Свинското е най-полезно, ако го ядете така

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com