Ендокринолог разкри защо НЕ трябва да ядете ябълки на закуска

15371
Ендокринолог разкри защо НЕ трябва да ядете ябълки на закуска
Снимка: Istock

Ябълките са едни от най-полезните и достъпните през цялата година плодове. Но ендокринологът д-р Зухра Павлова разсея популярния мит, че те са отлични плодове за закуска. Според експерта е по-добре да ги откажете между основните хранения, както и като опция за първо хранене за деня.

Ябълки на закуска 

„Лека закуска от ябълка (или какъвто и да е плод като цяло) е маловажна, дори вредна. И все пак най-важното хранително вещество в нашата диета са протеините. Те не могат да се получат от никъде, освен от храната. А от една ябълка ще получите само фруктоза и глюкоза (и диетични фибри). Така че в почивка между работа можете да изядете едно яйце, а след това ябълка“, отбелязва д-р Павлова.

Според лекаря похапването само на плодове (и сладко като цяло) силно стимулира чувството на глад, така че до следващото хранене човек може да изяде повече от планираното.

Лекар: Ябълките обострят тези заболявания

Като цяло д-р Павлова не пренебрегва ползи от ябълката, отбелязвайки, че в нейния състав влизат витамини, въглехидрати, диетични фибри и има пълното отсъствие на мазнини. Но според ендокринолога, всеки плод, включително и ябълката, трябва да се консумира само като десерт след хранене.

Коментираният плод се отличава с впечатляващо количество витамини и микроелементи. Само една голяма ябълка ще ви осигури дневна доза витамини Е, В1 и В6, но за целта трябва да я изядете с кората. 

Тези плодове са богати на сложни въглехидрати и фибри. Те подобряват работата на стомашно-чревния тракт и са полезни за микрофлората.

Червената ябълка е богата на антоцианини – вещества, които забавят стареенето на организма и подобряват зрителната острота. Зелената ябълка съдържа по-малко захар и алергени. Кверцетинът в нея е полезен за мозъка и нервните клетки, което е особено важно за възрастните хора. Плодът е богат на пектини, които премахват токсините от тялото.

Ябълковите семки съдържат смъртоносното вещество цианид. За сериозно отравяне се нуждаете от много семена, но е по-добре да не рискувате и изобщо да не ги ядете. На хората със заболявания на храносмилателната система се препоръчва да ядат този плод само печен, но не и суров. Но ако се оплаквате от колит и подуване на корема, може да включите този плод в диетата си, но е задължително да го консумирате без кората.

Още: Учени разкриха защо хората над 40 години трябва да ядат ябълки всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com