Eтерично масло подобрява паметта

2665
Eтерично масло подобрява паметта

Етерично масло от розмарин е способно да повиши с 15 процента усвояването на нова информация от възрастни хора.

До този извод са стигнали учени от университета на Нортумбрия (Великобритания), представили резултатите от своето изследване на годишната конференция на Британското психологическо общество в Нотингам, съобщава The Telegraph.

Използвайте розмарин срещу стареене

Японски и американски учени откриха, че розмаринът оказва благоприятно въздействие върху работата на мозъка и го предпазва от преждевре...

"В това изследване се съсредоточихме на проспективната памет. Тя предполага способност да се запомнят събития, които ще се случат в бъдеще, и възможността да се помни за необходимостта от изпълнението на задачи в определено време. Това е много важно за всекидневната работа", казва Лорън Баси, един от съавторите на изследването.

Учените стигнали до тези изводи, като провели тестове за проспективна памет сред 150 души над 65 години.

Оказало се, че запомнянето на информация при възрастните се увеличава, след като са пребивавали в стая, изпълнена са аромата на етерично масло от розмарин. При тези от тях, които били в помещение без мирис, не било фиксирано подобрение на паметта.

Учените провели и експерименти, в които възрастни хора пребивавали в стая с аромат на лавандула. Оказало се, че това водело до появата на усещане за спокойствие сред тях.

Сънят удвоява ефективността на паметта

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната "топла вода", като са изяснили, че в навечерието преди изпит е...

Учените отбелязват, че в народната медицина отдавна са известни описаните ефекти, свързани с розмарина и лавандулата, а новото изследване само ги е потвърдило.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com