Ето как трябва да тренираме

18371
Ето как трябва да тренираме
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изследователи от Каролинския институт обясниха тайната на бързото укрепване на мускулите, постигано с кратки тренировки с висока ефективност. Тя се крие в процесите в мускулните клетки.

"Интензивната тренировка с продължителност няколко минути с кратки интервали дава толкова добри резултати, колкото и обичайните продължителни и се ползва днес с голяма популярност сред спортисти, любители на спорта и дори сред хора, страдащи от понижена функция на мускулите", става ясно от съобщение на Каролинския институт, което цитира изследване на учените, публикувано в научното издание PNAS.

България е първа по употреба на забранени вещества във фитнес салоните

България е на първо място в Европа по употреба на забранени и вредни вещества при практикуване на спорт в свободното време, основно въ...

Но досега оставаше без отговор въпросът, какво именно влияе на този ефект. За да видят и разберат какво именно се случва в мускулните клетки, учените предложили на мъже, любители на спорта, да повъртят педалите на велосипеда с всички сили за 30 секунди.

След това ги оставили да починат четири минути, после ги накарали да повторят – общо шест цикъла. Образците, взети от бедрените мускули на участниците в експеримента, показали, че структурата на клетките значително се е изменила.

"В нашето изследване установихме, че триминутна тренировка с висока интензивност разцепва калциевите канали в мускулните клетки. Това променя за определен период обработката на калция в клетките, което води до формиране на нови митохондрии", казва ръководителят на изследването, професорът от катедрата по физиология и фармакология на Каролинския институт Хокан Вестерблад.

Ученият пояснява, че митохондриите може да се сравнят с енергийни фабрики на клетките и тяхната поява повишава мускулната издръжливост. Разказвайки за резултатите от изследването, той забелязал, че интензивните упражнения могат все пак да останат без очаквания ефект, ако човек пие добавки с антиоксиданти. По думите му в такъв случай не протича необходимото разцепване на калциевите канали.

Община Бургас готви първата по рода си фитнес зала за подрастващи в града

Нова фитнес зала в Математическата гимназия в Бургас ще бъде построена с общински средства. Залата е уникална по рода си, защото е пред...

Ученият смята също така, че по време на тренировки главното е да не се престараваме и да помним, че неголямо изхвърляне на калций е добре за здравето и излишното му съдържание може да доведе до обратния ефект – отслабване на мускулите.

Освен шведските учени в изследването са взели участие и специалисти от Швейцария и Литва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com