Европейците водят все по-заседнал начин на живот

2277
Европейците водят все по-заседнал начин на живот
Снимка: iStock/Guliver

Европейците седят прекалено много, било на работа, на дивана у дома или в колата. Ново изследване показва мащабите на този проблем, а лекарите вече бият тревога, пише „Дойче веле“.

Отдавна се знае, че заседналият начин на живот е вреден за здравето. В същото време, хората в европейските държави, които го практикуват, стават все повече. Учени от Мадрид направиха проучване, за да оценят мащабите на това явление. Те сравниха данните от четири допитвания, в които участваха повече от 96 000 граждани на Европейския съюз, а резултатите от него бяха публикувани в списание „BMC Public Health“, допълва БГНЕС.

Стана ясно, че всеки втори европеец прекарва седнал повече от четири часа и половина на ден. От 2002 до 2017 г. броят на германците, водещи заседнал начин на живот, се е увеличил със 7,4%. Има държави, в които ситуацията е още по-тревожна: във Франция ръстът за същия период от време е 17,8%, а във Великобритания – 22,5 %.

Как да преборим вечерния глад за сладко

Как да се отървем от желанието за нездравословна храна преди лягане? Това разкрива диетологът Алексей Ковалков за РИА Новости. Той пос...

Това са тревожни данни, смятат експерти в областта на спортната медицина. На практика хората са достигнали крайна форма на пасивен начин на живот.

Заради пандемията от коронавирус заниманията във фитнеса изгубиха популярност, а с прехода към дистанционна работа хората започната да прекарват седнали още повече време. В домашния офис няма възможност човек да стане от стола и да отиде до колегата си, за да ум зададе някакъв въпрос, да се разходи по коридора или да се качи по стълбите, за да отиде в друг отдел или в столовата.

Домашният офис буквално привързва хората към работното им място, смятат медиците.

Според резултатите от проучването, жените седят по-малко от мъжете. За 15 години броят на жените, които водят заседнал начин на живот, се е увеличил с около 1 %, докато при мъжете този процент е 16.

Интересното е, че ниската физическа активност е по-разпространена сред младите хора, отколкото сред по-възрастните жители на Европа. Най-ярко е изразена негативната тенденция във възрастовата група между 35 и 44 години – там ръстът на водещите заседнал начин на живот се е увеличил с 15 %. Авторите на проучването смятат, че основната вина за това носят новите технологии. И на работа, и в свободното си време младите хора ползват повече смартфони и стриминг услуги, подчертават те.

4 причини да пиете повече вода през деня

Всеки знае, че пиенето на вода е изключително важно за организма. Почти колкото и дишането.  Сега обаче ще разберете защо тя се о...

Според експертите, седенето на едно място в продължение на четири часа и половина е пределът, след който се появява риск от развитие на хронични заболявания. Твърде дългото седене може да доведе до затлъстяване, диабет, повишено кръвно налягане и онкологични проблеми.

Основната причина, поради която седенето е опасно за здравето ни, е ниският разход на калории. Забавя се обмяната на веществата и дейността на сърдечно-съдовата система. Това, съответно, води до риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания като диабета. Продължителното седене оказва негативно влияние на вените, мускулите и стойката на тялото.

Това не може да бъде компенсирано напълно със спортни занимания след работа. Значително по-ефективно е да се променят позите по време на седене и да се става по-често. Положителен ефект би имало дори и простото надигане от стола.

Според Бернд Кладни – завеждащ отделение по ортопедия и травматология, проблемите започват още от училищна възраст. Заниманията по физическо възпитание често се заменят с други предмети. Училищата би трябвало по-активно да формират у децата желание да се движат, препоръчва той.

Физическата активност в ежедневния живот също би имала положително влияние. Вместо с асансьор е по-добре да се ползват стълбите. Ако трябва да разпечатате някакъв документ, не го правете на принтера на своето бюро, а на този в края на коридора. Може да слезете от метрото или автобуса една спирка по-рано и да повървите 10 минути пеша. Освен това е важно периодично да се правят специални упражнения. Освен това потенето на тренажорите в спортната зала два пъти седмично имат по-малък ефект, отколкото редовните физически занимания, разпределени равномерно в течение на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com