Евтината закуска, която спира стареенето на мозъка

90655
Евтината закуска, която спира стареенето на мозъка
Снимка: iStock

Tова, което консумираме на закуска, оказва пряко въздействие върху умствената дейност – правилният подбор на храни може дори да забави стареенето на мозъка, според д-р Мона Бахаут, асистент по неврология в Медицинския университет Джон Хопкинс.

Първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да изпиете чаша вода. Това ще осигури притока на кръв към мозъка, според експерта.

Експертите са единодушни: мозъчното здраве зависи от здравословното кръвообращение през целия живот. Това значително намалява риска от инсулт и когнитивно увреждане, което може да се развие в деменция и болестта на Алцхаймер.

Тази полезна храна ускорява стареенето на мозъка

В случая подборът на храните, които включва първото хранене за деня, играят огромна роля тук. Д-р Бахаут разкри какво обичат за закусват невролозите. Евтините и същевременно ефективни варианти включват – овесена каша с горски плодове, кисело мляко или извара с горски плодове и ядки, както и чаша кафе. 

Какво ядат невролозите за забавяне на мозъчното стареене?

Овесена каша с горски плодове - по-добре е да заложите на зърнени култури, които се варят дълго във вода с малко количество мляко и без захар. Добавете горски плодове (размразени през зимата), бадеми и орехи.

„Стойте далеч от пакетирани и преработени храни. Яжте пълнозърнести храни, които изобилстват от важни витамини и минерали и са с ниско съдържание на захар“, съветва експертът.

Кисело мляко или извара с горски плодове и ядки – това е друг вариант за първо хранене. Можете да добавите домати и билки към изварата. Гръцкото кисело мляко и изварата осигуряват на тялото качествеебн протеин сутрин.

Но трябва да внимавате с киселите млека, избягвайте тези, които съдържат много захар.

„Хората, които пият кафе, са изложени на по-малък риск от развитие на болестта на Паркинсон. Умерените количества кафе, както и някои добавки, могат да намалят риска от инсулт и деменция“, споделя още експертът.

Препоръката е една чаша кафе да се пие сутрин, а втора – преди 12 часа на обяд. В случая става въпрос за еспресо, а не за напитки на основата на кафе.

Сладки зърнени изделия, сладкиши, печени изделия - те са с високо съдържание на прости захари, които нямат стойност за здравето и трябва да се избягват.

„За старт на деня избягвайте мазни, преработени меса – колбаси, колбаси, бекон. Намалете ненужната сол в диетата си до минимум. В допълнение към диетата, можете да помогнете да останете здрави чрез редовна физическа активност, четене и мисловни игри“, казва още д-р Бахаут.

Още: Лекар: Мозъкът започва да старее на тази възраст, това са симптомите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com