Тази полезна храна ускорява стареенето на мозъка

32356
Тази полезна храна ускорява стареенето на мозъка
Снимка: iStock

Една полезна храна, която много от нас консумират с удоволствие, може да ускори стареенето на мозъка, според руския диетолог д-р Мариат Мухина. Тя споделя, че нискокачествените гъби и други продукти, които причиняват отравяне, могат да допринесат за ускореното мозъчно стареене, тъй като интоксикацията се отразява негативно на цялото тяло. 

"Например, гъбите, които първоначално са расли в екологично замърсени райони, са способни да ускорят стареенето на този орган. Второ, те може да не са правилно приготвени, което означава, че в състава им влизат токсини. Трето, има грешки при идентифицирането на гъби, което означава, че можете да ядете отровни и да се отровите. Затова най-добрите гъби са купените от магазина, например оранжерийните печурки", споделя д-р Марият Мухина.

Храни, които ускоряват стареенето на мозъка

Сладките и пържените храни също ускоряват стареенето на мозъка.

Лекар: Мозъкът започва да старее на тази възраст, това са симптомите

"Захарта натоварва инсуларния апарат и предизвиква латентно възпаление. Провокира подкисляване на целия организъм. Това се отнася и за пърженото. Митохондриите реагират най-много на подкисляването. Те забавят работата си и настъпва процес на ускорено стареене на тъканите", казва диетологът.

Алкохолните напитки също влияят изключително негативно на мозъка.

"Кръвните клетки губят липидния си филм и започват да се слепват, което води до запушване на микрокапилярите на мозъка и храненето не отива към невроните. Липсата на хранене на невроните по време на алкохолна интоксикация често води до алкохолна енцефалопатия (проявяваща се чрез увреждане до мозъчните клетки с последваща смърт)“, обяснява експертът.

Но на фона на всичко това, гъбите са полезен продукт и техните ползи не са за пренебрегване. Те са богати на необходимите за организма вещества: протеини, витамини В и С, калций, калий, желязо, фосфор, фолиева и никотинова киселина. В комплекс тези хранителни вещества имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата и нервната система, укрепват костната тъкан и стимулират хематопоезата - процеса на образуване на кръвни клетки. В допълнение, продуктът от растителен произход не съдържа холестерол.

Гъбите са полезни за сърцето и за профилактика на анемия. Най-добри в това отношение са манатарките. Те съдържат големи количества никотинова киселина - витамин РР, който оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Затова диетолозите често съветват да се яде супа от пресни манатарки, за да се укрепят стените на миокарда.

Белите гъби също съдържат достатъчно количество железни соли, които служат като добро средство за профилактика на желязодефицитна анемия.

Гъбите пачи крак перфектно стимулират имунната система, така че не напразно ги наричат естествени антибиотици. Те съдържат много витамини А и В, селен и цинк. В допълнение, тези клетки са в състояние да възстановят увредените клетки на панкреаса.

Съдържат и вещества, които укрепват лигавиците на белите дробове и бронхите. Същият вид гъба е единственият растителен източник на витамин D, средство за предотвратяване на камъни в бъбреците и потискане на бацилите на Кох.

Още: Учени разкриха какво се случва с мозъка ни, когато прекалим с кафето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com