Главната причина за глобалното затлъстяване

9272
Главната причина за глобалното затлъстяване
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Института за експериментална генетика са установили в експерименти с мишки, че склонността към затлъстяване може да се предава от родител на дете чрез епигенетични механизми.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Genetics.

Българските деца - пети в Европа по затлъстяване

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване. Това обяви Европейската академия на науките по хранене на конгрес в Прага. Основната при...

В своята работа генетиците са използвали самки и самци на мишки, които страдали от затлъстяване и инсулиннезависим диабет поради хранене с високо съдържание на мазнини. Учените взели ооцити и сперматозоиди от мишките, които оплождали по изкуствен път, а след това получените зародиши били имплантирани в матките на здрави самки.

Използването на сурогатни майки позволило да се изключат цяла редица фактори, които можели да повлияят на потомството, ако зародишите се развивали в тялото на болни мишки.

Изследването на потомството установило, че мишките били склонни към същите болести, както и техните родители. Освен това самките от новото поколение били подложени на затлъстяване в по-голяма степен от самците, които на свой ред демонстрирали по-силно покачване на глюкозата в кръвта.

Учените обясняват резултатите от експеримента с влиянието на епигенетичното наследство, при което измененията в обмяната на веществата предизвикват регулация на ДНК. Нездравословният начин на живот може да доведе дотам, че специалните молекули активизират или изключват определени гени в клетките на организма.

След 20 години затлъстяването ще е "нормално"

В бъдеще затлъстяването може да стане по-разпространено явление, което ще доведе до ръст на проблемите със здравето, предупреждават спе...

Такъв ефект може да се съхрани в продължение на няколко поколения. Според генетиците епигенетичното наследство може да бъде причина за глобалното разпространение на диабет от 1960 година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...