Хапвай често моркови - ето ги ползите!

13016
Хапвай често моркови - ето ги ползите!
Снимка: iStock

Що се отнася до начина на хранене, определено морковите са здравословен избор. Можете да ги консумирате отделно, в различни салати, или просто като съставка в най-различни ястия. Колкото ядете по-често моркови, толкова по-добре за самите вас!

Морковите съдържат магнезий, манган, калий, калций фолиева киселина, фибри, витамин А и фосфор. Освен това са много богато на антиоксиданти, както и на сяра и хлор, които помагат за изчистването на токсичните отпадъци от черния дроб.

Заради тези 10 причини, наистина си заслужава да консумирате повече моркови:

1. Подобрява зрението

Това е отдавна известен факт. В морковите има бета каротин, който се превръща във витамин А. Той пък от своя страна е важен за здравето на очите като цяло. Когато приемът на витаим А е недостатъчен, това може да влоши фоторецепторите и така се получава увреждане на зрението.

2. Намалява риска от рак

Морковите са чудесна храна както и за профилактика, така и по времето на лечение на различни видове рак - на гърдата, на белия дроб, на дебелото черво. Смята се, че в морковите се съдържа фалкаринол - важно съединение против рака. Яденето на моркови отстранява бактериите и по този начин се отстранява анормалната тъкан и натрупване на свободни радикали.

3. Регулират правилното движение на червата

В морковите има голямо количество фибри, полезни за храносмилателната система. Благодарение на тях, червата по-добре работят и се спира развитието на различни хронични проблеми, например запек.

4. Детоксикират тялото

Тъй като са богати на антиоксиданти, консумирането на моркови помага за премахването на нежеланите токсини. Така се понижава драстично и риска от развиване на множество заболявания.

5. Подпомагат отслабването

Антиоксидантите, които се съдържат в морковите, помагат срещу натрупването на телесни мазнини. Освен това те са с богато съдържание на калории, което също е в плюс по отношение теглото. Фибрите и правилно функционираща храносмилателна система също помагат за регулиране и поддържане на здравословно тегло.

Как да съхраняваме морковите правилно?

Морковите са истинскa съкровищница на витамини и минерали. Използват се за приготвяне на супи, салати и основни ястия, добавят се към д...

6. Защитават организма от стареене

Отново благодарение на антиоксидантите. Те забавят процеса на стареене на клетъчно ниво. Всяка повредена клетка се "ремонтира"и подхранва, и по този начин кожата изглежда по-здрава и по-красива.

7. Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

Доказано е, че наличието на каротеноиди в морковите и високото им ниво намалява риска от сърдечни заболявания.

8. Борят се с инфекциите

Как да приготвим най-вкусната морковена торта с маскарпоне

Кой не обича да му е сладичко и вкусно? Десертът е наградата ни за деня и целия онзи стрес, през който ни се налага да минаваме. Ако и...

Консумирането на повече моркови подсилва и укрепва имунната система и по този начин организмът успява по-лесно да се защити от инфекции и други видове заболявания. Редовния прием на моркови води до по-голямо производство на бели кръвни клетки.

9. Грижат се за оралното здраве

Морковите предпазват и поддържат венците чисти. Както паста за зъби, така и те премахват хранителните остатъци от устата. Освен това стимулират производство на слюнка, която регулира нивата на киселинност и така се ограничава наслояването на бактерии в устата. В морковите се съдържат и минерали за по-здрави зъби.

10. Поддържат кожата здрава

Антиоксидантите и витамин А, съдържащи се в морковите, възстановяват, защитават и подхранват кожата. Ако искате да избегнете петната по кожата и бръчките, както и други кожни проблеми, не забравяйте редовно да консумирате моркови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com