Храни, които трябва да консумирате, за да намалите кръвната си захар

17249
Храни, които трябва да консумирате, за да намалите кръвната си захар
Снимка: iStock

Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е от решаващо значение за цялостното здраве, особено за хората с висока кръвна захар или диабет. Въпреки че медикаментите и промените в начина на живот играят важна роля, включването на определени храни в диетата ви може да помогне за намаляване на високите нива на кръвната захар. Ето някои храни, които трябва да вземете предвид:

Нескорбялни зеленчуци

Включете в храната си зеленолистни зеленчуци, броколи, карфиол, тиквички, чушки и други нескорбялни зеленчуци. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри, което ги прави отличен избор за регулиране на нивата на кръвната захар.

Пълнозърнести храни

Изберете пълнозърнести храни като киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб вместо рафинирани зърна. Те са богати на фибри, които забавят процеса на храносмилане и помагат да се предотвратят скоковете в нивата на кръвната захар.

Постни протеини

Избирайте постни протеини, като птиче месо без кожа, риба, тофу и бобови растения. Протеините имат минимално въздействие върху нивата на кръвната захар и могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време.

Здравословни мазнини

Включете в диетата си източници на здравословни мазнини, като авокадо, ядки, семена и зехтин. Тези храни имат нисък гликемичен индекс и могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност.

5 вида болка, които издават висока кръвна захар и диабет

Плодове

Горските плодове, като боровинки, ягоди и малини, са пълни с антиоксиданти, витамини и фибри. Те имат сравнително нисък гликемичен индекс и могат да задоволят желанието ви за сладко, без да предизвикват значителни скокове на кръвната захар.

Канела

Доказано е, че тази ароматна подправка подобрява инсулиновата чувствителност и спомага за регулиране на нивата на кръвната захар. Поръсете канела върху овесените си ядки, киселото мляко или я добавете към чая или кафето си.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко е богата на протеини и нисковъглехидратна храна, която може да стабилизира нивата на кръвната захар. Изберете обикновени, неподсладени сортове и добавете плодове или ядки за вкус.

Чесън

Чесънът съдържа съединения, които могат да помогнат за регулирането на нивата на кръвната захар чрез увеличаване на секрецията на инсулин. Добавяйте чесън към храната си или го използвайте за овкусяване на домашно приготвени дресинги и сосове.

Ядем ги всеки ден, но не знаем, че понижават кръвната захар

Оцет

Включването на оцет, например ябълков, в диетата ви може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и понижаване на нивата на кръвната захар. Използвайте го като дресинг за салати или добавяйте по малко към ястията си.

Зелен чай

Редовното пиене на зелен чай се свързва с подобряване на контрола на кръвната захар. Той съдържа антиоксиданти, които могат да подобрят инсулиновата чувствителност и да намалят нивата на кръвната захар.

Не забравяйте, че поддържането на балансирана диета и контролирането на порциите са от съществено значение за ефективното управление на нивата на кръвната захар. Консултирайте се със здравен специалист или регистриран диетолог, за да разработите индивидуален план, който да отговаря на специфичните ви нужди. Включването на тези храни, заедно с редовната физическа активност, може да допринесе за по-добър контрол на кръвната захар и цялостно благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com