Храни срещу холестерол

38129
Храни срещу холестерол

Спазването на добра диета и правенето на редовни упражнения е най-добрият начин за ограничаване на холестерола и предпазване от свързаните с него заболявания и състояния. Ето кои храни ще ни помогнат да понижим нивото на холестерола в кръвта:

Ядки

Жените над 30 да хапват близо 7 плода дневно

Дамите, които са навършили 30-те, е добре да похапват между пет и седем плода дневно. Учените от Каролинския институт в Швеция твърдят,...

Ядките се считат за полезна храна, понижаваща нивото на лошия холестерол в кръвта. Полезният им ефект се държи на наличието на мононенаситени мазнини. Мононенаситените мазнини помагат за ограничаването на лошия холестерол и така ни предпазват от развитие на сърдечни заболявания в бъдеще. Всички здравни експерти съветват да ядем по шепа ядки всеки ден, за да се възползваме от полезните им качества.

Ядките, които съдържат високо количество мононенаситени мазнини, са бадемите, фъстъците, лешниците и орехите. Освен полезни мазнини, ядките съдържат и фибри, които също допринасят за понижаването на нивото на холестерола в тялото. Важно е обаче и да не ядем повече от шепа ядки на ден, защото в тях се съдържат и наситени мазнини, които са вредни за организма.

Риба

Рибата също помага за понижаването на холестерола в кръвта. Скумрията, сьомгата, херингата и рибата тон съдържат добри количества мононенаситени мазнини, както и омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включим в седмичната си диета поне 2-3 ястия с риба за ограничаване на холестерола. Ако не обичаме риба, можем да приемаме хранителни добавки с рибено масло, които също са пълни с полезни мастни киселини.

8 чаши вода пазят от камъни в бъбреците

Ако почувствате внезапен глад между редовните хранения, не бързайте да го "запушите" с шоколадче или сладкиш. По-добре пробвайте с чаша...

Овесени ядки

Овесените ядки съдържат много разтворими фибри, които помагат за понижаването на нивото на лошия холестерол и повишаване нивото на добрия холестерол в потока на кръвта. За задоволителен ефект е препоръчително да консумираме около 20 г разтворими фибри на ден. Една купичка овесени ядки ни осигурява около 5 г от тях. Ако добавим към закуската си и малко плодове, например боровинки, ще добавим още 3-4 г фибри, както и по-добър вкус.

Фасул

Фасулът също се счита за особено полезен по отношение на понижаването на лошия холестерол. Специалистите препоръчват консумацията на фасул за подобряване на сърдечното здраве. Според резултатите от проведени изследвания, фасулът помага за понижаването на холестерола с близо 9% за период от 8-9 месеца.

Фасулът съдържа високо количество неразтворими фибри - само в една купичка тяхното количество е 10-12 г. Това го прави особено полезен за цялостното здраве на тялото. Трябва да опитаме да включим различни ястия с фасул във всекидневното си меню - за да се възползваме от ползите му.

13 витамина за добро здраве

Есента вече е при нас, температурите падат с всеки изминал ден, а грипът започва да взима все повече жертви. Сега е моментът да закрепи...

Източник: zdrave.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com