Храните, които винаги трябва да консумирате със семената

1839
Храните, които винаги трябва да консумирате със семената
Снимка: iStock/Guliver

Някои  плодове е по-добре да се ядат със семената, въпреки че често ги изхвърляме. Ето кои са те:

Диня

Семената на динята изобилстват от вещества, полезни за организма. Те съдържат магнезий, желязо, цинк в бионалична форма и с невероятно висока степен на асимилация - 85–90%. В тях има още голямо количество фибри и протеини, които са много полезни за храносмилането.

За да извлечете максимума от динените семена, запомнете, че те трябва да се сдъвчат старателно. Можете да ги консумирате и отделно, след като предварително ги изсушите и след това ги стриете на прах.

Пъпеш

Семената на пъпеша също не трябва да се изхвърлят. По 2 гр на ден са напълно достатъчни. Те съдържат протеини, фосфор, калий, витамин А и витамини от група B. В тях има и ензими, полезни за храносмилането, а пектинът позволява на тялото да изхвърли по-лесно металите и пестицидите, попаднали в него от околната среда.

Не забравяйте да сдъвчете старателно семената на пъпеша. Разбира се, те могат да бъдат погълнати цели, но тогава няма да получите всички ценни ензими и витамини, съдържащи се в тях.

Грозде

Поради горчивия вкус на гроздови семки, обикновено предпочитаме сортове без семена. Но именно на този характерен горчив послевкус се дължи изобилието от флавоноиди, които ускоряват синтеза на колагенов протеин. Той от своя страна е полезен за мускулите, костите и кожата.

Освен това, благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, флавоноидите помагат да се забави появата на заболявания като болестта на Алцхаймер.

Защо замразените плодове всъщност са полезни

Дори досега да сте подминавали тази част от супермаркета, уверяваме ви, че пътеката със замразена храна може да бъде добър начин да под...

Гроздовите семки са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини. Освен това те са допълнителен източник на витамин Е, калий, магнезий, желязо, цинк и хлор. Но е задължително да се сдъвчат старателно, за да се извлече максимума от тях, а не да се поглъщат цели.

Киви

Семената на кивито съдържат витамин Е, който е полезен за кожата, косата и ноктите. А омега-3 мастните киселини в тях могат да помогнат в борбата с възпалението. Яденето на киви без семки обаче едва ли е възможно. Но това, което вероятно ще ви учуди е, че трябва да ядете този плод с кората.

Цитрусови плодове

Кои плодове и зеленчуци можем да съчетаем през зимата?

Много плодове и зеленчуци могат да бъдат намерени в магазините по всяко време на годината благодарение на оранжериите, но диетолозите ...

Семената на лимона и лайма съдържат салицилова киселина, която съдейства за облекчаване на болката. Още от дълбока древност те са били препоръчвани като лек при главоболие: 5-6 семенца трябва внимателно да се сдъвчат и след това да се погълнат. Опитайте и ще забравите за аспирина!

Портокаловите и мандариновите семена съдържат витамин В17, който може да помогне в борбата с рака и гъбичните заболявания.

Тиква

Само 30 гр тиквени семки запълват една трета от дневния прием на фосфор и 70% от този на магнезий и цинк. Те изобилстват от полезни антиоксиданти.

Витамините А и Е, които се съдържат в тях, съдействат за поддържане на младостта на кожата, а голямо количество фибри помага за нормализиране на метаболизма. Редовната консумация на тиквени семки също така подобрява функционирането на пикочния мехур и простатата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com