Има ли фамилна обремененост за рак на кожата?

3072
Има ли фамилна обремененост за рак на кожата?
Снимка: iStock/Guliver

Всяка година има повече нови случаи на рак на кожата, отколкото рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво и простатата взети заедно, според Фондацията за рак на кожата. Около един на всеки пет човека ще получи рак на кожата до 70-годишна възраст, а най-големият рисков фактор е ултравиолетовата светлина - вид радиация, която идва от слънцето.

Въпреки че тази статистика може да звучи плашещо, ще се изненадате да разберете, че около 99 процента от раковите заболявания на кожата са базални или плоскоклетъчни карциноми, които обикновено не се разпространяват в други органи и са фатални само ако не се лекуват. Въпреки това, третата форма на рак на кожата е едновременно най-рядката и най-смъртоносната. Нарича се меланом и причинява повечето смъртни случаи.

Още: Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Важни напомняния, ако в семейството ви има рак на кожата

  • Някои генетични мутации носят по-висок риск от други. За щастие, те са редки, но ако носите само едно копие на мутацията (което означава, че наследявате копие от майка си или баща си), рискът ви може да се повиши с 30 до 70 процента през целия ви живот. Средният риск за човек да получи меланом е около 2 процента.
  • Най-често срещаната генетична мутация е генът, отговорен за червената коса, светлите очи и луничките. Всеки има ген, който произвежда кафяв пигмент и когато наследите мутацията, която деактивира тази способност, тялото ви произвежда вместо това червен пигмент. Тази генетична мутация е доста често срещана! Освен това ви прави по-уязвими към вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, така че рискът от развитие на меланом е два до четири пъти по-висок от този при останалите хора.
  • Някои от тези високорискови мутации могат да причинят други видове рак. Хората, които имат фамилна анамнеза за меланом, също имат по-висок риск от развитие на рак на панкреаса или гърдата, в зависимост от мутацията, която имат. „Има мутация, наречена P16, която не само причинява меланом, но също така увеличава риска от рак на панкреаса“, казва д-р Лийчман. „Но има и други неща, които се случват, или в околната среда, или в други гени, които се наследяват, което кара едно семейство с P16 да има повече рак на панкреаса, а друго семейство с P16 да има повече меланом. Нямаме доказателство за това, но може би ако имате P16 мутация и живеете на слънчево място, може да имате склонност да получите меланом. Но ако сте живели на място, където има повече токсини или сте били пушач, може да имате склонност да развиете рак на панкреаса. Все още сме в процес на разглеждане на фактите.“
  • Следвайте „Правилото на тройките“, за да определите дали в семейството ви има рак на кожата. Първият: Имали сте три различни инвазивни меланома — което означава, че туморът е проникнал по-дълбоко в кожата и вероятно се е разпространил на други места в тялото — или сте имали меланом и рак на панкреаса. Второто: Имали сте трима или повече членове на семейството от първа или втора степен - всички от които са свързани по кръвна линия с вас и помежду си - които са имали инвазивен меланом. Така че майка, леля и сестра се броят. Вашите свекъри не го правят - и хората, които са имали другите два вида рак на кожата, също не са включени. Третият: Имали сте два инвазивни меланома и друг вид рак, като рак на гърдата или панкреаса.
  • Ако попадате в някоя от категориите по-горе, отидете при генетичен консултант. Много малко хора попадат в тази категория, според д-р Личман. „Абсолютно препоръчвам на тези хора да говорят с генетичен консултант“, каза тя. „Това може да бъде потенциално животоспасяващо, защото открихме, че ако тестът им е положителен за една от тези мутации, те следват медицински препоръки и привличат и своите роднини на борда.“
  • Как да се предпазите от рак на кожата, ако се среща във вашето семейство

    Още: 7 причини за усещане за "иглички" по крайниците

  • Защитете кожата си. Когато сте навън, не стойте на пряка слънчева светлина — отидете да стоите или седнете на сянка. Покрийте се с дрехи. „Обичам дрехите. По-добре е от слънцезащитен крем - не се изтрива и не се отмива“, казва д-р Личман. Използвайте слънцезащитни продукти на местата, които не можете да покриете. Тя добавя: „Харесвам слънцезащитните продукти, които са само физически бариери – цинков оксид и титанов оксид – това са тези, които използвам и препоръчвам.“
  • Огледайте кожата си от главата до петите. Всеки месец търсете необичайни израстъци или бенки. Търсите бенки, които са неправилни от едната страна, имат различни цветове, са с размер на гумичка на молив или са се променили от миналия месец. Помолете любим човек да провери труднодостъпните места като скалпа, гърба или зад краката.
  • Ходете на лекар всяка година. Дерматолог може да ви направи цялостен преглед на тялото.
  • Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ЗДРАВЕ:

    Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

    Кафе с мляко - как е правилно да се пие

    10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

    3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

    При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

    Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

    Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

    Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

    Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

    5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com