Имахте ли представа за този домашен хит? С него високото кръвно ще си отиде

13835
Имахте ли представа за този домашен хит? С него високото кръвно ще си отиде

Повишеното кръвно налягане не задължително прави видими симптомите си. И обикновено си нямаме идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към високите му нива и стават жертви на много притеснителни усещания. Но факт е, че по-голямата част могат да не проумеят години наред, че страдат от него. Медицинските лица задължително ни предписват да го проследяваме внимателно, но в ежедневието по принцип не се получава по този начин - в случай, че се чувстваш във форма, не ти идва на ума, че би могъл да имаш проблем със здравословното състояние. 

Да имаш кръвно обаче рядко е присъда доживот.Повечето причини за повишено кръвно налягане идват от ситуации, които всеки изпитва във всекидневието. Неблагоприятните фактори са по-голямо тегло, минимална физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, повече цигари, ежедневни прекалявания с алкохола, нервно напрежение, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и в някои случаи генетична обусловеност. Няма лошо като се надрасне 42 годишна възраст да започнете да се самонаблюдавате значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Обаче повечето от хората са от типа, които правят кризи неочаквано и рядко. Сред които и да сте обаче е препоръчително да разбирате кои са скритите чалъми, които ще ви асистират да редуцирате нивото на кръвното за броени минути. И то в стаята. Тези хитрини не отменят докторската работа, но могат изключително нужни в най-напечения етап. Добре е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те вършат работа при сериозен набор здравни беди.

 Ефектът на канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  чудесна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката включва невероятно полезни за организма лечебни качества. Върши чудесна работа за нервите и определено благоприятства кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. За да стане съвсем хубаво сложете и лъжичка мед. Подобна приятна смес има ефект почти веднага.

• С чесън към добро здраве

В домашната медицина, чесънът изобилства от толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е популярен като един от най-мощните природни антибиотици. Тушира високото кръвно, слага край на лошия холестерол. Ако не ви се нрави като скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Обезателно обаче е хубаво да е суров. 

• Интересен трик

Съществува един любопитен трик, който бихте могли да изпробвате. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това нещо се прилага 8-10 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там е хубаво да проведете разтриване. 

• Каркадето е благодат

Ако съществува билка, която да е изключителен дар в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е хубавата отвара от каркаде. Това е един от добре проверените домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още куп полезни свойства. Поради начина, по който влияе на психическото здраве, е изключително добър антидепресант. Знае се, че дава енергия на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Дишайте с корема

Едва ли е съвпадение това, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние обикновено въздишаме. Затова като за начало отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте по този начин за нови четири секунди. И повтаряйте техниката. Дишайте по този начин в рамките на 5 минути, а може и повече. С този прийом се засилва притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Студен компрес на тила

Тук са от полза два варианта, които да въведете в арсенала си. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и може да усетите добър ефект. Другата надеждна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е прекалено ледена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Силата на ментовия чай

Ментовият чай е лек за нервите, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той винаги може да свали кръвното и благодарение на него да изпитате голямо облекчение.

• Ако има човек до вас...

Ако някъде около вас има някой, се помолете да ви напражи хубав масаж. Ключовите места са местата на тила. Супер важене е и масажът на раменете, който да финишира надолу към лопатките. 

• Коприва и мляко - опитайте

Опитайте нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с около две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Приемаме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Добрите навици

Всичко предложено до този момент върши голяма работа в изненадващите ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да вкарате в употреба този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги спазвате правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще ще ви даде ключово предимство в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Чести разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Намерете време за поне 20-30 минути на ден за тези движения. 

- Време е за полезни храни. Много повече зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно обмислете диетата си, разберете кое ви прави проблеми и го изрежете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната в повечето случаи е пресолена. Гответе си сами повече. 

- Знае се, че, пациентите, които имат високо кръвно, консумират алкохол над необходимото. Таванът всъщност е не повече от бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако преминете тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Всекидневеният стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Дайте всичко от себе си да го намалите и да отделяте време за вас самите, за да сте уравновесени. 

 

Не забравяйте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са начин на живот, който може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com