Изложихме се пак. Българите оглавиха ужасна класация

8218
Изложихме се пак. Българите оглавиха ужасна класация
Снимка: iStock/Guliver

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват.

Екип учени разкри скритите пандемии, от които обществото ни страда

Защо България свикна да бъде на първо място в Европа по предотвратима смъртност, кои са рисковите фактори и как да намалим вредата им. ...

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десятка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Три начина да живеем по-здравословно и да пестим пари

Всички икономисти по света говорят за повишаване на цените заради задаваща се инфлация и това, което можем да направим е да помислим ка...

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Източник: Дойче веле

Висок холестерол: Всичко, което трябва да знаете за него?

Има два вида холестерол липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеин с ниска плътност (LDL). Липопротеините са направени от мазнин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com