Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

23 април 2024, 06:48 часа

Пикочната киселина присъства в тялото на всеки човек. Но превишаването на нормалната стойност може да причини сериозни здравословни проблеми. Ето защо е толкова важно стриктно да се контролира нивото на този показател: за целта периодично се изследвайте, а също така избягвайте прекомерната консумация на храни, които повишават концентрацията му.

Ако патологията е идентифицирана в ранните етапи и повишаването на концентрацията на пикочна киселина е незначително, можете да регулирате нейното ниво с народни средства, съобщава изданието The Health Site. Едно от тези средства е ябълковият оцет.

Ябълков оцет при висока пикочна киселина

Този продукт възстановява алкалния баланс в организма и ефективно премахва излишните пурини. За приготвянето на здравословна напитка са необходими 1 супена лъжица оцет, който се разтваря в чаша чиста питейна вода. Общият обем трябва да бъде разделен на три порции и да се пие през целия ден.

Плодовете, които смъкват пикочната киселина

Други методи за сваляне на пикочна киселина

Те включват цитруси и сода за хляб. Действието им е подобно на ябълковия оцет, така че можете да замените последния с лимонов сок. Изстискайте един среден лимон в чаша вода. Инфузията трябва да се пие сутрин, на празен стомах.

Сода за хляб - тя ефективно неутрализира пикочната киселина и предотвратява образуването на камъни в бъбреците. За да приготвите лекарството, трябва да вземете половин супена лъжица сода и да я разтворите в чаша вода. Максималният курс на лечение е 2 седмици, тъй като содата има страничен ефект под формата на повишено кръвно налягане.

Най-простият и ефективен начин за предотвратяване на повишаване на концентрацията на пикочна киселина в организма е да се пие чиста питейна вода, която не е газирана. Подобрява филтрационните процеси в бъбреците, в резултат на което токсините се елиминират по естествен път. Дневната норма е 30 грама течност на 1 кг тегло за жените и 40 грама на 1 кг тегло за мъжете.

Всеки от тези методи трябва първо да бъде съгласуван с Вашия лекар. Недопустимо е да се самолекувате и да си предписвате определени лекарства или хранителни добавки, съобщава изданието.

Пикочната киселина е продукт на разпадане на пуринови основи. Последните играят много важна роля в организма, тъй като участват в образуването на ДНК и РНК, енергийни съединения (АТФ) и др.

Пурините могат да постъпват в тялото ни с храната или да се синтезират отвътре – от клетките на тялото, които се разграждат в резултат на естествено стареене или някакво заболяване, освобождавайки тези органични елементи.

Топ 6 на храните, които смъкват пикочна киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес