Как бързо и лесно да успокоите плачещо бебе

20898
Как бързо и лесно да успокоите плачещо бебе

Често се случва – бебето на възраст до 3-4 месеца е здраво, нахранено, с чист и сух памперс, а плаче, сънят му е накъсан и родителите изтощени, изнервени и недоспали.

Къде е причината и как да си помогнем? Науката за отглеждане на бебето се люшка в различни крайности и интелигентните и отдадени на децата си родители, като следват стриктно съветите , неволно вредят и на детето и на себе си. В продължение на хилядолетия хората от по-примитивните култури отглеждат бебетата си много по-лесно и спокойно, като се основават не на научните съвети, а на натрупаните инстинктивно опит и традиция. След раждането детето напуска уютната и защитена среда на майчината утроба.

Там то се развива в топла течна среда, в която е в странична поза с прибрани ръчички и свободно мърдащи крачета, почти постоянно се полюшва и непрекъснато чува силните бълбукащи и свистящи шумове от кръвоснабдяването и другите физиологични процеси в организма на майката.

Когато поставим бебето на 2-3 седмици легнало самотно по гръб в креватчето в тишината на детската стая, то се чувства изоставено, тревожно и уплашено, защото е лишено от обичайната среда и дразнители, които са му осигурявали сигурност, преди да напусне тялото на майка си. Затова то не може да се отпусне и да заспи за дълго и продължително време. В културно по- изостаналите общества, бебетата се повиват в пелени до по-голяма възраст, обикновено майката го носи привързано към тялото си през целия ден, където то е със свободни крака, но с прибрани ръчички, никой не пази тишина специално за него, за сън го поставят в люлка и го люлеят и винаги , когато проплаче , майката да гушва и му дава да суче.

Така на бебето в ранната му възраст са осигурени успокояващите усещания, които то има през вътреутробният му период на развитие и не преживява стреса, който преживяват новородените в модерните и високоразвити общества.

Оказва се , че повече от 98 % от бебетата на възраст до 3-4 месеца престават с безпричинния плач и спят спокойно, ако се следват 5 прости правила:

6 факта за вашето бебе, които не сте чували

Продължаваме с издирването на различни факти, които никой преди това не ни е споменавал. Дори след сто изчетени книги, бебето си остава...

1. Когато бебето е неспокойно, плаче или трябва да поспи,повийте го в лека голяма пелена, като приберете ръчичките му надолу по тялото и оставите на крачетата по-голяма свобода на движение. Повиването трябва да се направи така, че бебето да не може да се извърти и извади ръчичките си навън. Поставете квадратна пелена като ромб и подгънете горния ъгъл като триъгълник. Сложете бебето легнало по гръб в горния край на пелената, така че главичката му да е почти над прегъната и част.

Изпънете ръчичките надолу успоредно на тялото. Загърнете около бебето дясната част на пелената, като обхванете и рамото. Прегънете и изпънете леко долния триъгълник на пелената нагоре и след това загърнете и завийте около бебето и лявата страна на пелената.В зависимост от температурата в помещението, детето може да е облечено изцяло или частично под пелената. Целта на нейното използване е да уподоби обгръщането на детето в майчината утроба и то да се чувства гушнато на топло и закътано място. Ако по време на кърменето детето е заспало, събудете го нежно, повийте го в пелена и едва тогава го сложете да спи по гръб в креватчето, за да има продължителен и спокоен сън.

2. Ако детето още е неспокойно и продължително плаче, вземете го на ръце и го обърнете странично или по корем като лежи върху ръцете или скута Ви. Тази поза, ще го успокои, защото тя ще му създаде сигурността, която е изпитвало, преди да се роди, но след като заспи в креватчето, внимателно обърнете бебето, за да спи по гръб.

Готова ли си за бебе? Отговори на тези 5 въпроса и разбери...

Да създадеш семейство е отговорност, която първо добре трябва да премислиш. Има период в живота ни, в който сами усещаме, че сме готови...

3. Ако детето продължава да плаче, възпроизведете шума, който то чува в утробата. Близо до ухото му произнасяйте звука „шшшшшш”. Намалете силата на „шъткането”, когато се успокои. На помощ могат да дойдат шумовете на прахосмукачка, сешоар, течаща вода.След 8-месечна възраст, обаче, този шум не успокоява , а дразни децата.

4. Следващата стъпка е лекото ритмично люлеене с малка амплитуда( от 3 до 6 см). Ако трябва да излезете, сложете бебето в слинг-шал или в „кенгуру” и го носете до тяло си. Люлеенето може да замени и равномерното возене в кола.

5. Ако предходните четири стъпки не помагат да спре плача на бебето, проблемът ще се реши със сукането. Накърмете детето, или ако не е гладно, дайте му нещо( биберон), с което да упражнява смукателния рефлекс, който има огромен успокояващ ефект.

Ако имате проблеми със съня на детето , приложете последователно и търпеливо горните пет стъпки, но ако бебето продължава продължително да плаче, обърнете се към лекар.

източник: lifebg.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com