Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалим високите нива на триглицериди в кръвта

18 юни 2024, 05:05 часа

Триглицеридите са вид мазнини, които се намират в кръвта. Тялото се нуждае от тях за енергия. Но трябва да се внимава с високите им нива. Ако не са на подходящите нива, те могат да причинят развитие или влошаване на сърдечно заболяване.

Още: Чай от картофени обелки: За подобряване на кръвообращението и лечение на камъни в бъбреците

Хората, страдащи от диабет, често имат проблеми с управлението на триглицеридите си, тъй като диабетът е много сложно заболяване.

Според Американската асоциация по сърдечни заболявания промените в начина на живот водят до повишаване на нивото на мазнините или триглицеридите.

Някои от начините за контролирането им са: контрол на диабета, физическа активност, намаляване на теглото и отказване от тютюнопушенето.

Въпреки това можете да се опитате да намалите триглицеридите си, като избягвате консумацията на храни, които влияят на техния растеж.

Кои са храните, които причиняват високи нива на триглицеридите?

Захар

Захарта под формата на фруктоза, позволява много лесно да се превиши необходимата дневна доза.

Тъй като фруктозата се съдържа предимно в плодовете и се добавя към много продукти като подсладител, хората, страдащи от триглицериди, трябва да избягват да я консумират твърде много. Ако страдате от диабет, консултирайте се с вашия лекар за дневната доза плодове, която можете да консумирате.

Освен това плодовете са богати на фибри, които забавят усвояването на фруктозата от организма. Докато продукти като сладолед, плодови сокове, консерви, конфитюри или компоти трябва да се избягват.

Мазнини

Наситените мазнини обикновено се съдържат в пържените храни, червеното месо, пилешката кожа, маслото, яйчните жълтъци. Също така в маргарина, млечните продукти и продуктите за бързо хранене.

Всички хора, страдащи от високи нива на триглицеридите, трябва да избягват тези храни, доколкото е възможно. Вместо червено месо или цяло пиле, използвайте риба или нетлъсти части от пиле.

Преработени зърнени храни или храни с нишесте

Преработените зърнени храни са с високо съдържание на добавени захари и обикновено са направени от бяло брашно, което повишава нивата на триглицеридите. Препоръчва се да стоите настрана от бели хлебни изделия, тестени изделия, приготвени от такова брашно, или пица, сладкиши, бисквити или торти.

Алкохол

Прекомерната консумация на алкохол, освен че уврежда черния дроб, го подтиква да произвежда повече триглицериди.

Калорични храни

Още: Корен от глухарче: Как да го използваме за прочистване на организма

Калориите варират в зависимост от възрастта, пола, височината и теглото на всеки човек. Затова е много важно да се консумира правилното количество. Ако превишите дневния си лимит от калории, може да рискувате да увеличите нивата на триглицеридите, което да доведе до проблеми в организма ви.

Статията има информационен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес