Как да направим чая наистина здравословен

9638
Как да направим чая наистина здравословен
Снимка: iStock

Известно е, че чаят е полезен за организма, особено когато го пиете редовно. Според проучвания, пиенето на чай може да намали риска от хронични заболявания и дори да съдейства за укрепване на костите. Учените твърдят, че всичко е свързано с голямото количество антиоксиданти в чая, които имат противовъзпалителни свойства.

„Истинските чайове“, сред които черен, зелен, улун или бял се получават от листата на растението Camellia sinensis. Напитките, които мнозина знаят като билкови чайове( лайка или ройбос), всъщност са настойки. Класическите чайове се различават помежду си по начина на обработка: черните чайове се оставят да ферментират часове преди валцуването и сушенето, което прави цвета им по-богат. В същото врем белите и зелените чайове са направени на пара.

Независимо от сорта, експертите съветват да го пиете пресен, за да извлечете пълната полза от флавоноидите. Пиещите леден чай могат да добавят към него няколко капки лимонов сок, което спомага за запазването на неговите антиоксидантни свойства. Според експерта Крис Кейсън, когато приготвяте чай, трябва да спазвате няколко прости правила, с които можете да направите напитката възможно най-полезна.

Високото кръвно налягане може да се намали с чай

Диетата играе изключително важна роля в превенцията на хипертонията. Някои хранителни продукти имат способността да намалят риска от ра...

Вид чай

На първо място, той посъветва да си купите насипен чай и да не купувате готовите торбички. Чаените листа имат нужда от пространство, за да развият аромата си, обяснява Кейсън.

Вода

Хубаво е да обърнете внимание и на водата, в която се варят чаените листа. За приготвяне на напитката е най-добре да се слага изворна или филтрирана вода, която има максимално количество минерали. В същото време минералната вода може да предизвика неприятна миризма на чая, когато влезе в контакт с неговите съединения, а дестилираната вода прави напитка с беден вкус, добавя Кейсън.

Също така не забравяйте за температурата на водата. Например, черен, улун или билков може да се вари с прясно преварена вода, а зелен или бял - при температура 70-80 ° C.

Направете си чай от черница! Вижте лечебните му свойства.

Знаехте ли че листата на един любим от детството ни плод са изключително полезни за цялостното здраве на тялото ни? И единственото коет...

Идеалното количество

Кейсън препоръчва използването на 1,5 до 2 чаени лъжички чай на чаша, ако има по-големи листа, и една чаена лъжичка за приготвяне на чай с по-плътни, по-компактни листа.

Време за варене

Според експерта, напитката трябва да се вари достатъчно дълго, за да се появи ароматът, но не толкова дълго, че в нея да преобладават танини и други съединения с неприятен и нагарчащ вкус. Обикновено черният чай и по-тъмният чай улун трябва да се варят от 3 до 5 минути, докато зеленият, белият и по -светлият чай улун трябва да се вари за максимум 3 минути, каза Кейсън.

Днес зеленият чай се счита за най-добрият. Многобройни проучвания и диетолози казват, че тази напитка е полезна с голямото количество антиоксиданти, което помага за предотвратяване на хронични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com