X
 
 

Как да разберем, че сме болни от рак?

17985 0
photo of Как да разберем, че сме болни от рак?
Снимка: Pixabay.com
В световен мащаб ракът е сред болестите, които отнемат живота на милиони хора всяка година.

В Русия например, всяка четвърта жена умира заради злокачествен тумор, а според лекарите, причината за такава висока смъртност, е късното диагностициране на заболяването.

Експерти обаче, са успели да дефинират какви признаци може да покажат, че се развива онкологично заболяване в тялото и да се потърси спешно лекарска помощ.

Колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова по-голям е шансът за неговото успешно лечение. Няма специфични симптоми на рака, но има клинични прояви, които могат да помогнат в диагностицирането на туморния процес, посочва онкологът Александър Серяков.

Първи симптоми на онкологичните заболявания

Плодовите сокове може да са опасни

Всекидневната употреба на малка чаша подсладена напитка може да увеличи риска от развитието на рак н 18%. Газираните напитки са свързан...

Загуба на тегло

Ако за три месеца човек по необясними причини губи повече от 5 кг - по-добре е да се консултира с лекар. Злокачествените тумори карат човек да отслабне, защото тялото харчи енергия за борба с болестта. Ако човек не се опита да отслабне, но по някаква причина теглото му започва да намалява бързо, е необходимо да бъде изследван.

Повишена температура

37-37,2° С е признак на отслабен организъм. Ако температурата е ниска, но не изчезва, тогава имунитетът отслабва и на тялото му трябва енергия, за да я възстанови.

Незаздравяващи рани

Нов терапевтичен подход може да помогне срещу рак

Ново откритие може да се окаже "ахилесовата пета" на няколко вида рак, пише АФП. Деактивацията на протеина ATF4, който е замесен във фу...

Ако рани, хематоми и драскотини не се лекуват в рамките на три седмици, трябва да се консултирате с лекар. Тялото няма достатъчно сила, за да лекува рани и хематоми - то може да се опитва да убие раковите клетки.

Гадене и неразположение

Нямате никаква сила и ви се гади през цялото време. Промените в храносмилането и гаденето могат да покажат рак на стомаха или хранопровода. А отпадналостта показва отслабване на имунната система, което се дължи на борба с ракови клетки.

Кръв

Появата на кръв в урината, изпражненията, или с отхрачване е знак, че тялото не е наред. Появата на кръв в изпражненията може да покаже рак на храносмилателната система, в урината - рак на пикочния мехур, докато отхрачването на кръв може да е свързано с тумор в гърлото или ларинкса. Появата на кръв в секретите, според онкологът Искандер Абдулин може да е сигнал за нарушение на вътрешните органи. Обадете се на Вашия лекар възможно най-скоро. Това може да не е рак, а друго сериозно заболяване.

Ново лекарство за рак на гърдата, увеличава шансовете за спасение

Ново лекарство драстично подобрява степента на оцеляване на младите жени с най-често срещаната форма на рак на гърдата, съобщиха изслед...

Проблеми с кожата

Появата на нови бенки, сърбеж или жълтеница може да сигнализира за развитието на тумор. Много пациенти с рак на стомаха имат сърбеж. Промяната в цвета на бенки или активната поява на нови петна е един от признаците на рак на кожата.

Ракът на панкреаса е най-бързата форма на онкологията - в 40% от случаите човек си отива до една година. Жълтеница, сърбеж, лош апетит, загуба на тегло и диария показват нарушения в панкреаса, каза Александър Серяков.

За да се изключи вероятността от тумор, е необходимо да се направи пълен преглед веднъж годишно, да се спазва правилното хранене и да се упражнявате редовно. Тогава вашият имунитет ще бъде в добра форма.

източник: fakti.bg

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...