Как да се отървете от постоянно студените ръце и крака

33800
Как да се отървете от постоянно студените ръце и крака
Снимка: pixabay.com

Постоянно студените ръце и крака могат да бъдат разочароващо и неприятно състояние, често причинено от лошо кръвообращение или основни здравословни проблеми. Съществуват обаче различни стратегии и промени в начина на живот, които можете да приемете, за да облекчите този проблем и да върнете топлината в крайниците си.

Останете на топло

Най-простият подход е да поддържате цялото си тяло топло. Обличайте се на пластове, особено в по-студено време, за да задържате топлината близо до тялото си. Инвестирайте в качествени термални чорапи и ръкавици, за да осигурите изолация на ръцете и краката си.

Още: С кои билки ще забравите за студени крайници

Редовни физически упражнения

Редовната физическа активност е от решаващо значение за подобряване на кръвообращението в цялото тяло. Упражненията помагат да поддържате сърцето си здраво и подобряват притока на кръв, което от своя страна може да предотврати изстудяването на крайниците. Стремете се към поне 30 минути умерени физически упражнения през повечето дни от седмицата.

Масаж и разтягане

Масажирането на ръцете и краката може да стимулира притока на кръв и да затопли тъканите. Освен това включването на упражнения за разтягане на ръцете и краката може да подобри гъвкавостта и кръвообращението. Помислете за прости упражнения за ръце и крака, за да подобрите кръвообращението и затоплянето.

Още: За какво са симптом студените крайници?

Хидратиране

Дехидратацията може да допринесе за лошо кръвообращение и студени крайници. Уверете се, че сте достатъчно хидратирани, като пиете достатъчно вода през деня. Билковите чайове също могат да бъдат полезни, тъй като някои билки са известни със свойствата си за подобряване на кръвообращението.

Откажете се от пушенето

Тютюнопушенето е основен причинител на лошото кръвообращение. Никотинът свива кръвоносните съдове, като намалява притока на кръв към крайниците. Отказът от пушене може значително да подобри цялостното кръвообращение и с течение на времето да доведе до затопляне на ръцете и краката.

Още: Трябва ли да се тревожим, ако краката ни често са студени?

Здравословно хранене

Добре балансираната диета, богата на хранителни вещества, е от съществено значение за цялостното здраве, включително за кръвообращението. Включете храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като мазна риба и ленено семе, тъй като те могат да подобрят притока на кръв. Освен това осигурете адекватен прием на витамини и минерали, особено на такива, които са известни с това, че подпомагат здравето на кръвоносната система, като витамин С и магнезий.

Управление на стреса

Хроничният стрес може да допринесе за лошото кръвообращение. Практикувайте техники за намаляване на стреса, като медитация, упражнения за дълбоко дишане или йога, за да отпуснете тялото си и да подобрите притока на кръв.

Топли бани

Накисването на ръцете и краката в топла вода може временно да подобри кръвообращението и да донесе незабавно облекчение. Добавете няколко капки етерични масла като лавандула или розмарин, за да засилите успокояващия ефект.

Проверете за основни заболявания

Ако студените ви ръце и крака продължават да са студени въпреки промените в начина на живот, е необходимо да се консултирате с медицински специалист. Състояния като болест на Рейно, хипотиреоидизъм или периферна артериална болест могат да бъдат допринасящи фактори, а отстраняването на основната причина е от решаващо значение за ефективното лечение.

Борбата с постоянно студените ръце и крака включва цялостен подход, който съчетава промени в начина на живот, практики за самопомощ и, ако е необходимо, медицинска намеса. Като възприемете тези стратегии, можете да подобрите кръвообращението и да направите значителни стъпки към това да се радвате на топлина и комфорт в крайниците си.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com