С кои билки ще забравите за студени крайници

5756
С кои билки ще забравите за студени крайници
Снимка: iStock

Студените крайници през зимата са сред най-честите оплаквания на дамите и причината не е само в по-ниската им толерантност към студа в сравнение с тази на господата. Мръзненето през зимата на нежната половинка не е дамски каприз, а реален факт – дамите имат по-ниско тегло, при нежния пол се наблюдава по-бавно протичане на метаболитните процеси и усещането за студ е реално дори при градуси, които  силният пол описва като „жега“. За да избегнете семейните войни дали е „жега“ или „студ“, борбата за юргана и тази за дистанционното на климатика, вижте кои билки сгряват и помагат за студени крайници.

Причини за студени крайници

Сред причините за студените крайници могат да бъдат очаквани и тривиални като:

  • Нарушаване на оросяването на крайниците.
  • Дълъг контакт със студени предмети с голи ръце.
  • Пребиваване на открито в мразовит зимен ден.
  • Неадекватен избор на обувки.
  • Изпълняване на домакинските задължения със студена вода.
  • Проблеми, свързани с кръвоносните съдове.
  • Анемия 

9 супер билки и подправки с мощни ползи за здравето

Студените крайници могат да се дължат и на тежки заболявания, при които не е известно лечение, а съществува само поддържаща терапия:

  • Болест на Бюргер.
  • Диабет.
  • Лупус.
  • Болест на Рейно.
  • Склеродермия. 

За да се справите със студените крайници, първо следва да откриете причината защо вашите мръзнат. Консултация с лекаря ще помогне, насочвайки ви каква може да бъде причината. Лекувайки причината, а не последствията, ще постигнете по-трайни резултати.

Някои от споменатите заболявания са сложни за доказване и могат да протичат както в леки форми, почти незабележимо, така и бурно и тежко, животозастрашаващо. При всички случаи вашият лекар може да изкаже съмнение за някое от изброените заболявания, или да ги отхвърли. Ако се окаже, че ръцете ви са замръзнали, но не страдате от тежко заболяване, може да приемате билки  за  студени крайници и да забравите за проблема.

Билки за студени крайници

1.       Гинко билоба

Съединения, извличани от листата на гинко билоба, намират широко приложение в лекарствената терапия на някои съдови заболявания, при атеросклероза, за подобрение на паметта и концентрацията на вниманието. И все пак не се самолекувайте и не прекалявайте с гинко билобата, тъй като има научен факт – съществуват данни от клинични изследвания, сочещи, че продължителното прилагане на такива препарати повишава риска от инсулт. Дозата прави отровата е правилото, което засяга тази билка.

2.       Джинджифил

Изключително подходяща билка за сезона на грипа и вирусите, осигуряваща ни защита от тях чрез стимулиране на имунната ни система. Джинджифилът е с пикантни нотки и със сигурност сгрява и тялото, и душата в мразовитата зима. Може да го добавите към чая си или да си приготвите специална джинджифилова рецепта – бустер за имунната система.

Съкровищницата на природата: 10-те най-полезни диворастящи билки

3.       Глог

Глогът в комбинация с мента и валериан е чудесен начин да разпуснете. Валерианът има успокояващо въздействие, ментата освежава, а глогът (плодовете) са изключително богати на антиоксиданти, могат да регулират скоростта и качеството на сърдечните контракции, като по този начин подобрят кръвообращението и намалят усещането за студени крайници. Глогът доказано подобрява притока на кръв в коронарната артерия и действа като вазодилататор за отпускане на свитите кръвоносни съдове и понижаване на кръвното налягане. 

4.       Кайенът

Пикантната билка, съдържаща капсаицин, ще затопли тялото ви, като същевременно засили кръвообращението, ще подобри сърдечно-съдовото здраве и може да помогне да поддържате артериите си чисти. Капсаицин съдържат и лютите чушлета, с които може да замените кайена, ако не го откриете. Лютите подправки са сгряващи и идеални за ледените крайници. Само не правете грешката да предложите лют чесън на любимата си, ако сподели че ѝ е студено, защото последствията ще бъдат… всъщност не искате да пробвате.

5.       Готу кола

Може да ви звучи като име на газирана напитка, но реално това е билка, близка до магданоза, която подобрява паметта, кръвообращението, концентрацията и бдителността.

6.       Канела

Да прибавим и едно вкусно изкушение към нашия списък с билки за студени крайници – канелата. Ароматна, подобряваща настроението и кръвообращението, съживяваща ума, тялото, сгряваща, канелата е естествено затопляща и стимулираща, което я прави една от най-добрите билки за кръвообращението. Чай от канела, сладкиш с много канела, масажно масло, вана за крака с канела – формата избирате вие, а защо да не се насладите на повече от една?

Само приемът на билки, подходящи за страдащите от студени крайници, не е достатъчно решение на проблема. Съветваме ви първо да се консултирате с лекаря си, за да изключите заболяване, което изисква лечение, след това да обсъдите с лекаря си кои билки за  студени крайници да включите към менюто си и как.

Някои билки може да са несъвместими с лекарства за хронични заболявания, които приемате, така че лекарската консултация, преди прием на добавки и билки, е силно препоръчителна. Трябва и да пазите крайниците си – топли ръкавици и чорапи, топли обувки, избягване на допир до студени предмети и студена вода и т.н. Билките няма да ви стоплят, ако правите снежни топки с голи ръце при минус 10 все пак.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com