За какво са симптом студените крайници?

4746
За какво са симптом студените крайници?
Снимка: iStock

Студените крайници могат да бъдат симптом на различни основни заболявания, а появата им често сочи за нарушения в кръвоносната или нервната система. Когато хората изпитват студени крайници, това обикновено показва лошо кръвообращение или нарушена нервна функция в засегнатата област.

Една от често срещаните причини за студени крайници е лошото кръвообращение, което може да е резултат от състояния като периферна артериална болест (ПАБ). Това се случва, когато в артериите, които кръвоснабдяват крайниците, се натрупва плака, която намалява притока на кръв. В резултат на това засегнатите крайници, обикновено краката и стъпалата, могат да се чувстват студени поради недостатъчното количество кислород и хранителни вещества, които достигат до тъканите.

Друга причина, свързана с кръвообращението, е болестта на Рейно - заболяване, което засяга притока на кръв към определени части на тялото, обикновено пръстите на ръцете и краката. В отговор на стрес или ниски температури кръвоносните съдове се свиват прекомерно, което води до намален приток на кръв и студени, изтръпнали крайници.

Ако имате студени ръце и крака, яжте тези храни

Студените крайници могат да бъдат и симптом на проблеми, свързани с нервите. Периферната невропатия, състояние, характеризиращо се с увреждане на периферните нерви, може да доведе до усещане за студ, мравучкане или изтръпване на засегнатите крайници. Диабетът, инфекциите и някои лекарства са сред многото фактори, които могат да допринесат за периферна невропатия.

Хипотиреоидизмът - състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза, също може да се прояви със студени крайници. Хормонът на щитовидната жлеза играе ключова роля в регулирането на метаболизма и неговият недостиг може да доведе до забавяне на метаболизма, което води до усещане за студ в различни части на тялото.

В някои случаи студените крайници могат да бъдат симптом на по-сериозни сърдечносъдови проблеми, като например сърдечна недостатъчност. Когато сърцето не е в състояние да изпомпва ефективно кръвта, това може да доведе до намалено кръвообращение в крайниците, което да предизвика усещане за студ и евентуално да ги направи бледи или синкави на цвят.

Лекар: Ако ръцете и краката често са студени, може да имате сериозни проблеми

Освен това анемията - състояние, характеризиращо се с недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин, може да допринесе за студени крайници. Недостатъчният капацитет на кръвта за пренасяне на кислород може да доведе до лошо кръвообращение и усещане за студ в засегнатите области.

Важно е да се отбележи, че студените крайници могат да бъдат симптом и на по-малко сериозни, временни проблеми, като например излагане на студено време. Въпреки това постоянните или повтарящи се студени крайници не трябва да се пренебрегват, тъй като те могат да са показателни за основно здравословно състояние, което изисква медицинска помощ. Лицата, които изпитват постоянни студени крайници, трябва да потърсят съвет от здравен специалист, за да определят основната причина и подходящия начин на действие за конкретната ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com