Как да се предпазим от йо-йо ефекта след кетодиетата

3224
Как да се предпазим от йо-йо ефекта след кетодиетата
Снимка: iStock/Guliver

Същност на йо-йо ефекта? Това е циклично наддаване на тегло, което обикновено следва целенасочената загуба на тегло (след приключване на определена диета).

Най-голямата грешка, която стои зад йо-йо ефекта е, че при завършване на диетата си хората бързат да се върнат към нездравословните си хранителни навици. Това, което обикновено се случва, е, че след като завършат диетата си, хората не са сигурни какво да ядат и колко да ядат на ден. Притеснени, че може да ядат твърде много, започват да ядат много по-малко или нередовно. След това се чувстват много гладни, без да имат време за ядене. Първото нещо, което след това правят, когато се приберат вечер, е да нападнат хладилника.

Опасявайки се, че може отново да огладнее, тялото след това преминава към своята пестелива програма - забавя метаболизма и започва да съхранява мазнини за времето на строги икономии. Наддаването на тегло вече се дължи единствено на повишаване нивата на мазнини.

Ето кои са най-честите причини, заради които не сваляте килограми

Това може би е въпросът, който тормози всеки човек с наднормено тегло. Сякаш винаги сме в някакъв порочен кръг на епизоди на гладуване,...

Бързата загуба на тегло не води до този ефект

Йо-йо ефектът обикновено се приписва погрешно на бързото отслабване. Както вече знаете, това е заблуда. Ако успеете да отслабнете бързо и след това бавно преминете от режим на отслабване към здравословна, балансирана диета, няма да дадете шанс за връщане на килограмите.

Кетодиетата която дава възможност за бързо отслабване. При нея много често се наблюдава йо-йо ефект, тъй като получавайки желаната форма и тегло, мнозина бързо се връщат към сатрите си навици и наддават токова бързо, колкото са и отслабнали.

Как да отслабнете и да останете такива

1. Поставете си цел и я постигнете

Защо не отслабвате? Причината може да е сънят

Нашата външна красота, елегантност, форма и здраве зависят от качествената почивка. Много често диетолозите са изправени пред факта, ч...

Спрете просто да мечтаете да сте по-стройни и действайте. Поставете си ясна цел и ги запишете, така че да можете да ги виждате през цялото време. Може да искате да измислите свой собствен план - например можете да начертаете етапите на отслабване, т.е. колко килограми ще загубите, кои части на тялото ще бъдат тонизирани, колко често ще спортувате и на кой спорт или дейност ще отдадете време и внимание.

2. Не допускайте старите грешки

Ако историята на вашата диета вече записва няколко (неуспешни) опита за отслабване, може би имате добра идея какво работи и какво не за вас.  Идентифицирали ли сте слабото си място?

3. Променете лошите хранителни навици

Нека завършим с най-важната точка. Важно е след приключване на диета да промените миналите си хранителни традиции веднъж завинаги. Не разчитайте на липосукция, изгаряне на мазнини или таблетки за отслабване, за да ви спасят от йо-йо ефекта. Тези начини могат само да помогнат на вашите усилия. Не се вманиачавайте да проверявате цифрите на кантара си. Изцяло се фокусирайте върху бавното намаляване на линията на талията или бедрата. Здравословното хранене и редовните тренировки трябва да станат гръбнака на новия ви начин на живот. Благодарение на тях никога няма да се наложи да се разделяте с новата си визия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com