Как да се предпазим от настинки през зимата - 11 съвета (ЧАСТ I)

4962
Снимки: https://www.pexels.com/

Когато настъпи зимата, много хора си задават въпроса как да се предпазят от настинките през студения сезон. Тук сме подготвили 11 ценни съвета за всеки от вас:

Правилно хранене

Храната не само ни дава енергия, но и ни затопля през студения сезон. Ето защо, преди да излезете от къщата, не забравяйте да ядете елда или овесени ядки. Други висококалорични храни, също ще свършат своята работа. Не забравяйте, че до 75% от храна се използва за затопляне на тялото! През зимата приемът на калории на ден може да се увеличи с 400.

Не забравяйте, че зеленчуците са добри, но само те няма да ви добавят калории. Следователно лятната диета не е подходяща за зимата. Трябва да добавите „тежката артилерия“: месо, риба, картофи. Наред с това се препоръчват сирене, банани, грозде, тиква. Лукът и хрянът също са добри помощници.

Ако не страдате от някакви заболявания, яжте активно подправки - пипер, джинджифил, канела. Доказано е, че дори в малки дози, те добре разширяват кръвоносните съдове. Това помага да се отървете от съдовите спазми, които са една от причините за замръзване.

Без диети, просто фитнес

Диетите през студения сезон са силно обезкуражаващи, особено ако искате да се научите как да стоите на топло през зимата. Когато тялото губи запасите си от подкожни мазнини, то неизменно замръзва. Затова през зимата спрете да мислите за фигурата си и се грижете за здравето си. Тялото ви не трябва да е постоянно на студено. Препоръчително е да се отбягват висококалоричните и пикантни храни.

Но ако цените фигурата си толкова много, че не сте готови да я разваляте с мазни храни, дори и в името на здравето, има и друг изход - фитнес залата. Лекарите казват: колкото по-активни сте, толкова по-малко замръзвате. Мускулите произвеждат топлина в тялото, а не мастната тъкан, която по същество е просто топлоизолатор. Може да продължите да спазвате плодова и зеленчукова (или друга) диета, но не забравяйте да ходите на фитнес няколко пъти седмично.

Откажете се от алкохола

Популярното мнение, че алкохолът перфектно затопля тялото, е погрешно. По-скоро има зрънце истина. Силните напитки ще затоплят за кратко, след което топлината от тялото бързо ще се изпари. Добре е още да знаете - кафето не ни затопля.

Билковият чай, чаят с джинджифил или лимонена трева и горещият шоколад се справят много по-добре с тази задача (не напразно, много алпинисти пият такива напитки, защото е много студено в планината).

Медитация

Тази практика е перфектно овладяна от монасите от Тибет. Те могат да сушат кърпи, върху голите си тела по невероятен начин, през зимната нощ.

Тази практика се основава на метода на визуализация: монах седи в снега и си представя как пламък с размер на коса се ражда в тялото му. Постепенно той пламва и изпълва тялото, след което топлината отвътре избива. Ефективността на този метод се потвърждава от научните изследвания, така че това не е просто приказка.

Масажирайте крайниците си

От детството родителите ни казват, че ръцете и краката трябва да са топли. За да предпазите крайниците от измръзване, разтрийте ги. Това може да се прави, както преди излагане на студено, така и след завръщане отвън.

Може също да се поглезите с ароматерапия. Добавете етерични масла към всеки крем за крака или ръце - 4 капки градински чай, 3 капки копър и 2 капки джинджифил. Тази смес не само ще ви затопли, но и ще ви зарадва с приятен аромат.

Следва продължение…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com