Как да се справим с акнето по гърба

6846
Как да се справим с акнето по гърба
Снимка: iStock/Guliver

Когато говорим за акне, си мислим, че това е проблем, който засяга кожата на лицето, но акнето по гърба известно още като, е много по-често срещано отколкото си представяме, всъщност според проучване, е разпространено при 61% от населението. 

Днес ще ви разкажем защо се появяват пъпки по гърба и как да ги премахнете или поне ограничите.

За какво подсказва акнето в различните части от тялото

Акнето е един от най-неприятните и чести кожни проблеми, които се срещат. Няма определена възраст за неговата поява. Еднакво страдат ти...

Защо се появяват пъпки по гърба?

Акнето е много често хронично възпалително заболяване на пилозебния фоликул, което се проявява главно с излишък на себум в кожата. Себумът запушва порите и образува отворена комедона - известна като черна точка, тъй като себумът се окислява при контакт с въздуха и потъмнява - или затворена комедона - известна като пъпка. Когато бактерията C-aknes "колонизира" затворения комедон, се образува възпалителна лезия, която разговорно идентифицираме като пъпка.   

В тялото имаме голям брой мастни жлези. Различни фактори като пот и триене в дрехите могат да причинят появата на акне по гърба, гърдите и раменете, известни като акне на тялото.

Как мога да намаля акнето на гърба?

1. Почиствайте кожата си ежедневно

Акнето по тялото – как да се справим

Малките пъпчици, които излизат по лицето и наричаме акне, могат да се появят по цялото ни тяло като ръце, седалище, гръб и деколте. Тов...

Поддържайте обичайната си хигиенна рутина. Дори ако кожата ви се подобри през лятото, важно е да продължите да използвате обичайните си хигиенни продукти, който помагат за защита на кожата от микроби и поддържат бариерната функция на кожата. Когато спортувате, вземете душ веднага след като приключите. Потта и триенето в дрехите могат да създадат идеалната среда за процъфтяване на бактериите, причиняващи акне.

2. Не пипайте пъпките си!

Не забравяйте да не докосвате пъпките или комедони, които са се пояили, тъй като единственото нещо, което ще постигнете е те да станат белези и петна или дори да причинят суперинфекция.

3. Контролирайте излишния себум и нежно ексфолирайте кожата си

Използвайте подходящи продукти за да намалите пъпките по гърба си, да контролирате излишното омазняване и нежно ексфолирате кожата си. Формулата им трябва да съдържа салицилова киселина и гликолова киселина, две ключови съставки за намаляване на акнето по гърба. Гликоловата киселина предлага ексфолиращо действие и помага за отпушване на петна, помагайки за премахването на мъртвите кожни клетки. Салициловата киселина действа като кераторегулатор и помага за предотвратяване на образуването на несъвършенства, както и е антимикробно и антииритативно.

6 хитри съвета, с които може да избегнете акнето

Не напразно се казва, че превенцията е по-добра от лечението. Това изречение пасва идеално на акне. Когато има бучки и пъпки по лицето,...

4. Внимавайте със слънцето!

Въпреки че има благоприятен ефект върху кожата ви, трябва да избягвате излагането на слънце през най-горещите часове на деня. Винаги използвайте слънцезащитен крем!

5. Носете дрехи от естествени материи

Носете дрехи от естествени и удобни материи, за да не дразните допълнително зоните с акне. Акнето по гърба е по-лесно да се скрие от акнето по лицето, но това не означава, че трябва да живеете с тези лезии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com