Как кухненската дъска може да е опасна

3626
Как кухненската дъска може да е опасна

Ползването на една и съща дъска и нож за сурово месо и след това за пресни продукти носи сериозни рискове от чревна инфекция. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доц. Дарина Найденова. По думите й, много често в домакинствата, разполагащи само с ограничен брой принадлежности за готвене, има съществен риск от пренасяне на бактерии между различните продукти. Тя даде пример с готвенето на пилешко месо, което може да бъде носител на салмонелоза. „Ако ние го вземем и нарежем, транжираме го на една дъска, след това само я облеем с вода и на нея нарежем краставиците, които ще консумираме за таратора или салатата, риска живи салмонелни бактерии да попаднат в таратора или салатата и съответно да причинят една салмонелоза в тези хора, които са ги консумирали, е огромен“, посочи специалистът.

Тя допълни, че не е нужно да се използват десетки различни принадлежности за готвене в домашни условия, стига те да са измити добре при употребата на различни продукти. В тази връзка доц. Найденова допълни, че много –често лятото хората избират да закупят храна за вкъщи, като например пиле на грил, което е една от рисковите групи храни за салмонелоза. Тя обясни, че тъй като пилетата имат кухи кости, много често жизнеспособни бактерии се запазват именно там, ако месото не е подложено на подходяща термична обработка.

„Температурата не достига тази критична точка, която гарантирано унищожава тези бактерии и може на някои хора да се е случвало след като се разкъса пилето да видят, че близо до костта месото е доста червено т.е. то не е като изпечено, а по-скоро алангле. Друго би било ако първо пилето го сварим, защото при обработка в гореща вода, когато ври, температурата се изравнява вътре и по повърхността на месото. Но печенето на грил не ни гарантира унищожаване на салмонелните бактерии“, каза още диетологът. Поради тази причина доц. Найденова посъветва хората при съмнение, че дадено месо не е добре сготвено, особено през лятото, да отделят няколко минути за неговата допълнителна обработка, така че да избегнат проблеми на чревния тракт или възможно заразяване с бактерии от недобре сготвеното месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com