X
 
 

Как кухненската дъска може да е опасна

1406 0
Как кухненската дъска може да е опасна
Ползването на една и съща дъска и нож за сурово месо и след това за пресни продукти носи сериозни рискове от чревна инфекция. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна диетологът доц. Дарина Найденова. По думите й, много често в домакинствата, разполагащи само с ограничен брой принадлежности за готвене, има съществен риск от пренасяне на бактерии между различните продукти. Тя даде пример с готвенето на пилешко месо, което може да бъде носител на салмонелоза. „Ако ние го вземем и нарежем, транжираме го на една дъска, след това само я облеем с вода и на нея нарежем краставиците, които ще консумираме за таратора или салатата, риска живи салмонелни бактерии да попаднат в таратора или салатата и съответно да причинят една салмонелоза в тези хора, които са ги консумирали, е огромен“, посочи специалистът.

Тя допълни, че не е нужно да се използват десетки различни принадлежности за готвене в домашни условия, стига те да са измити добре при употребата на различни продукти. В тази връзка доц. Найденова допълни, че много –често лятото хората избират да закупят храна за вкъщи, като например пиле на грил, което е една от рисковите групи храни за салмонелоза. Тя обясни, че тъй като пилетата имат кухи кости, много често жизнеспособни бактерии се запазват именно там, ако месото не е подложено на подходяща термична обработка.

„Температурата не достига тази критична точка, която гарантирано унищожава тези бактерии и може на някои хора да се е случвало след като се разкъса пилето да видят, че близо до костта месото е доста червено т.е. то не е като изпечено, а по-скоро алангле. Друго би било ако първо пилето го сварим, защото при обработка в гореща вода, когато ври, температурата се изравнява вътре и по повърхността на месото. Но печенето на грил не ни гарантира унищожаване на салмонелните бактерии“, каза още диетологът. Поради тази причина доц. Найденова посъветва хората при съмнение, че дадено месо не е добре сготвено, особено през лятото, да отделят няколко минути за неговата допълнителна обработка, така че да избегнат проблеми на чревния тракт или възможно заразяване с бактерии от недобре сготвеното месо.

Actualno.com

Етикети: