Как можем да спрем цигарите най-лесно?

9490
Как можем да спрем цигарите най-лесно?
Снимка: iStock

Да спреш да пушиш – това е едно от най-лесните и бързи решения. Трудно става, когато тръгнеш да го осъществяваш. Тази крилата мисъл онагледява изкушенията пред всеки пушач, който все ще си намери оправдание: "Не може кафе без цигара" или "Ще запаля една на по бира с приятели" или пък "Излизам за малко от офиса да изпуша цигара на чист въздух".

Едно ново проучване констатира, че 65-70% от хората се връщат към цигарите още през първите шест месеца, след като са ги отказали. Oтказването от такива зависимости е трудна психологическа битка. Всяко социално сътресение, всеки семеен конфликт или мимолетна депресия могат да дадат удобен повод да запалиш цигара. А нека не забравяме, че пушенето винаги е "свързано" и с различни всекидневни дейности.

Когато спрете цигарите, здравословното състояние бързо се подобрява – още в рамките на месеци и дори на седмици. Спада рискът от инсулт или инфаркт, намалява опасността от ракови заболявания.

Според СЗО тютюнопушенето е сред най-големите "убийци" - то причинява най-различни смъртоносни болести. 14% от смъртните случаи в света са свързани именно с цигарите. Тютюнопушенето е огромно бреме за здравеопазването в световен мащаб, по този въпрос няма две мнения.

Защо човек се пристрастява към цигарите?

Горящият в цигарата тютюн отделя никотин, който прониква в кръвта през белите дробове. Достигайки до мозъка, никотинът активира рецептори, които предизвикват отделянето на химични вещества като допамин – така наречените "невротрансмитери". Именно отделянето на допамин, който е съществен елемент от "системата за възнаграждаване" в мозъка, може да доведе до пристрастяване. Казано другояче, всяка изпушена цигара "възнаграждава" човека с приятно чувство и поражда желанието да се пуши още.

Ето защо, ако искаме да спрем цигарите, трябва някак да прекъснем веригата, свързваща тютюна и "наградите", които раздава мозъкът ни. А това никак не е лесно. Нужни са много воля и дисциплина.

Извън това, съществуват два вида терапия. Първата е чрез така наречените никотинови заместители като лепенки, дъвки и инхалатори, при които зависимият човек поема никотин, но не поема вредния дим. Втората възможна терапия е медикаментозната – чрез препарати, които стимулират освобождаването на допамин и така имитират "възнаграждаването" и намаляват симптомите на абстиненция след отказване на цигарите.

Какво е положението с електронните цигари?

Хейзъл Чийзман от една британска организация за борба срещу тютюнопушенето, твърди, че електронните цигари може да ви помогнат да спрете употребата на "горящи" цигари, но те все пак не са медицински лицензиран продукт и не могат да се прилагат като лекарство. Чийзман смята, че електронните цигари са безопасни или поне по-малко вредни от конвенционалните – поне в краткосрочен и средносрочен план. "Но малко вероятно е те да са безопасни в дългосрочен план", предупреждава тя.

Освен това електронните цигари създават нов вид зависимост, а за доста хора могат да се превърнат и във "входна врата" към тютюнопушенето, ако преди не са го правили. Тази опасност е особено сериозна при тийнейджърите, които преди това на са опитвали конвенционални цигари.

Опитайте всички методи за спиране на цигарите

Учените са единодушни, че е най-добре да се практикуват няколко метода едновременно. Едно проучване от 2020 година сочи, че тъкмо комбинираните методи са най-ефикасни за хората, които искат да се откажат от цигарите.

"Най-ефикасният начин за спиране на тютюнопушенето е да промените поведението си и да създадете стратегии за справяне с психологическата необходимост – в съчетание с лекарства, които помагат да се справите с физическите странични ефекти от спирането на цигарите", обяснява Хейзъл Чийзман.

Разбира се, всеки желаещ да се откаже от цигарите трябва да извърви своя собствен, индивидуален път. Някои могат да спрат пушенето само с хладнокръвие и силна воля, други пък се нуждаят от години и съпътстващи терапии. Така че, ако искате да спрете цигарите, ще ви трябва време да откриете най-добрия начин за вас самите. Главният въпрос обаче е един: Колко силно е желанието ви да спрете?

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com